Με οργανωμένο σχέδιο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα γίνει απολύτως βάσει σχεδίου προκειμένου να μην δημιουργηθούν αναταράξεις στην ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η ηγεσία της ΕΚΤ στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για τη νομισματική της πολιτική, προσθέτοντας ότι θα γίνει ένα προσωρινός διαχωρισμός των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμες και μη βιώσιμες.

«Έχουμε ένα ταμείο ανακεφαλαιοποίησης 50δις€ όπως αυτό διαμορφώθηκε με το νέο δανειακό πρόγραμμα. Τα 25δις€ θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα προκειμένου και τότε οι βιώσιμες τράπεζες να συνεχίσουν να μετέχουν στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ενώ οι μη βιώσιμες θα χρηματοδοτούνται από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η αξιολόγηση των τραπεζών θα γίνει με βάση τις ζημιές που θα καταγράψουν μετά το PSI αλλά και την αύξηση των προβλέψεων στην οποία υποχρεώθηκαν μετά και τη γνωμοδοτική έκθεση της Blackrock.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόριο Κοστάντσιο δήλωσε ότι «κάποιες τράπεζες οι οποίες βγήκαν ιδιαίτερα πληγωμένες από τη διαδικασία του PSI, επειδή είχαν φορτωθεί με πολλά ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει ίσως να αναδιαρθρωθούν είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε μέσω ομαλής διάλυσης. Για κάποιο μικρό διάστημα αυτές οι τράπεζες θα χάσουν την απευθείας πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ και θα εξυπηρετούνται από τον ELA μέχρι να επανέλθουν. Όλα όμως θα γίνουν ομαλά, χωρίς τη δημιουργία εντάσεων στην Ελλάδα».

Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι ποτέ η ΕΚΤ δεν απαγόρευσε στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να δέχονται τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση χωρών που συμμετέχουν σε προγράμματα του ΔΝΤ - δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας - ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας.

Σύμφωνα με το Reuters η Αυστριακή κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα χωρών που έχουν διασωθεί από την τρόικα.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης