Ουρπιλάινεν: Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ESM

H κυβέρνηση της Φινλανδίας εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο YLE, η φινλανδή υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του φινλανδικού κοινοβουλίου για να ζητήσει οδηγίες σχετικά με τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο ταμείο. Ωστόσο, η Επιτροπή πρόκειται να λάβει την τελική της απόφαση την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την ίδια ημέρα στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των πόρων του μόνιμου μηχανισμού. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε ότι η συμφωνία για το μέγεθος του μόνιμου μηχανισμού στήριξης αναμένεται μετά το πέρας της συνόδου.

Από την πλευρά της, η φινλανδή ΥΠΟΙΚ δεν θέλησε να εικάσει τα αποτελέσματα της συνόδου. «Δεν αποτελεί μυστικό ότι κάποιοι θα ήθελαν να αυξήσουν το τείχος προστασίας στα 940 δισ. ευρώ, κάτι δύσκολο από την οπτική γωνιά της Φινλανδίας» δήλωσε.

«Αλλά ανεξάρτητα από το μέγεθος (σ.σ των πόρων), και πώς αυτό θα επιτευχθεί, αυτό θα συζητήσουμε, και οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή» πρόσθεσε.

Την ενίσχυση του ESM κατά τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια ζήτησε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας