Ντράγκι: Το EFSF χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση

Με την άποψη του Βερολίνου ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση διαφώνησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μετά την υποβάθμισή του από την Standard & Poor's.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, το EFSF χρειάζεται περισσότερα χρήματα (δεν έκανε λόγο για εγγυήσεις) ως συνέπεια της απώλειας της αξιολόγησης ΑΑΑ.

«Αν θέλεις ίδια αξιολόγηση και δανειοδοτική ικανότητα... θα πρέπει να έχεις επιπρόσθετες συνεισφορές από χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ» δήλωσε ο Ντράγκι.

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι «πολύ σοβαρή». «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στην ανακοίνωσή της, η S&P ανέφερε ότι θα μπορούσε να επαναφέρει το ΑΑΑ του Ταμείου.

«Αν διαπιστώσουμε ότι τα ομόλογα που θα εκδώσει μακροπρόθεσμα το EFSF υποστηρίζονται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών που επωφελούνται από το τριπλό Α, θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε το ΑΑΑ». Ο οίκος αξιολόγησης πρόσθεσε πάντως ότι ενδέχεται και να μειώσει το ΑΑ+.

Πάντως, ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού στήριξης Κλάους Ρεγκλινγκ, επισήμανε ότι η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τη δεξαμενή των 440 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το EFSF, ποσό πάντως που δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση αν το Ταμείο κληθεί να διασώσει μία χώρα όπως η Ιταλία.

Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση της Γαλλίας την Παρασκευή σήμανε και υψηλότερο κόστος δανεισμού για το ΕFSF, καθώς οι χώρες με την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση ΑΑΑ στην ευρωζώνη συνεισφέρουν και τα περισσότερα κεφάλαια στο Ταμείο.

Το ενδεχόμενο ν’ αυξηθούν οι εγγυήσεις που θα πρέπει να καταβληθούν στο ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης EFSF από τις χώρες - μέλη του ευρώ, απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά νωρίτερα το Βερολίνο.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει πως ο όγκος των εγγυήσεων στο EFSF δεν επαρκεί για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του», τόνισε πάντως σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Αλλά και η ίδια η Μέρκελ είχε διατυπώσει αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Οι εγγυήσεις που εισφέρονται στο EFSF επαρκούν κατά πολύ για να επιτελέσει εκείνο που πρέπει στους επόμενους μήνες», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Όπως υπογράμμισε «στις τελευταίες εκδόσεις του το Ταμείο ήδη κλήθηκε να καταβάλει υψηλότερα επιτόκια. Γεγονός που συνηγορεί ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικώς και μόνον από την βαθμολογία των εγγυητριών χωρών.»

Για μία φορά ακόμη, ο Σόιμπλε ζήτησε να μειωθεί η επιρροή των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι θα πρέπει να «επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους σ’ αυτό που πραγματικά είναι», υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ επεξεργάζεται κανονισμούς διαφάνειας όσον αφορά τους οίκους.

Νωρίτερα από το προβλεπόμενο, τον Ιούλιο του 2012, θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όπως δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμαν Βαν Ρομπάι μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
Πηγή: skai.gr