Κλείσιμο

Ντε Γιέγκερ: Nεκρή η γαλλική πρόταση για το EFSF

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Κυριακής. H επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μαζί με τη μόχλευση του EFSF και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ το συμβούλιο -συνέχεια του Eurogroup της Παρασκευής- βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στις διαβουλεύσεις υποστηρίζουν στο Reuters πως οι Βρυξέλλες κινούνται σε «ένεση» που θα φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. To ίδιο ποσό αναφέρει ανώνυμη πηγή και στο Associated Press.

Όπως δήλωσε πάντως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γιέγκερ, η γαλλική πρόταση για μετατροπή του Ταμείου Σταθερότητας σε τράπεζα, που θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Η γαλλική πρόταση είναι νεκρή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντε Γιέγκερ.

Το Παρίσι επεδίωκε να μετατρέψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τράπεζα, το Βερολίνο βλέπει το EFSF ως εταιρία πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης με μερική συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί αργότερα το Σάββατο με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών στον γαλλογερμανικό «άξονα» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τάσσεται με συνέντευξή της στο "Βήμα της Κυριακής", η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε τέτοια προβλήματα "που τα σημερινά να φαντάζουν πολύ μικρά μπροστά τους".
Όσον αφορά το κούρεμα του χρέους δηλώνει ότι "χρειάζεται μεγαλύτερη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγουμε ένα πιστωτικό γεγονός".

Η αυστριακή ΥΠΟΙΚ απορρίπτει εκ νέου το ευρωομόλογο, αλλά και τις ιδέες να δύναται η ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα, όπως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Συμφωνεί ότι ο EFSF θα πρέπει αν γίνει πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός, αλλά αποφεύγει να συγκεκριμενοποιήσει τι εννοεί.

«Δεν έχει σημασία ούτε η ευχολογία, ούτε η κακολογία - Πρέπει να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε από τις Βρυξέλλες» σχολίασε στο μεταξύ ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Πηγή: skai.gr