S&P: Υποβάθμιση Fannie Mae, Freddie Mac και δέκα τραπεζών

"Ξαναχτύπησε" τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ενώ η αναταραχή στις διεθνείς αγορές από την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ την Παρασκευή κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει.

Λίγες ώρες πριν από τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα για την υποβάθμιση των ΗΠΑ, ο οίκος αξιολόγησης έριξε νέο "αλάτι στην πληγή", υποβαθμίζοντας τους ημικρατικούς αμερικανικούς οργανισμούς ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac κατά μία μονάδα, από το AAA στο ΑΑ+. Στην ανακοίνωσή του ο οίκος εξηγεί ότι η απόφαση αυτή αντανακλά την "άμεση εξάρτηση" των δύο οργανισμών από το ομοσπονδιακό αμερικανικό κράτος.

Παράλληλα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε και δέκα ομοσπονδιακές τράπεζες στεγαστικών και αγροτικών δανείων. Ο οίκος είχε ανακοινώσει στις 15 Ιουλίου ότι θα έθετε υπό επιτήρηση τους οργανισμούς Fannie Mae και Freddie Mac.

Οι Fannie Mae και Freddie Mac «τέθηκαν υπό επιτήρηση τον Σεπτέμβριο του 2008 και η ικανότητά τους να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους επαφίεται έντονα στην κυβέρνηση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της S&P. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τους έχει στηρίξει με κεφάλαια που αγγίζουν τα 164,4 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικού Xρέους της Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπίρς, προειδοποίησε με περαιτέρω υποβάθμιση τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει προέβη τη Δευτέρα το βράδυ σε δήλωση για την οικονομία, καθώς τα χρηματιστήρια, τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς, έκλεισαν με μεγάλες απώλειες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.
Πηγή: skai.gr