«Συναγερμός» σε Ιταλία – Ισπανία

Σε νέο κλοιό πιέσεων βρίσκονται και την Τετάρτη τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας εν μέσω ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης χρέους και στις ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης.

Σε Ισπανία και Ιταλία τα σπρεντ των δεκαετών ομολόγων βρίσκονται σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ρεκόρ καταγράφουν και τα σπρεντ των γαλλικών ομολόγων.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών συναντάται με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο Σύλβιο Μπερλουσκόνι, σε διακαναλική σύνδεση στις 15.00 ώρα Ελλάδος, θα παρουσιάσει από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το σχέδιό του για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση του χρέους.

Εν συνεχεία (17:30 τοπική ώρα) θα μιλήσει στη Γερουσία και θα επιχειρήσει να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη στη χώρα, που βλέπει τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και τον δείκτη του Χρηματιστηρίου να κατρακυλά.

Οι σημερινές ομιλίες του Μπερλουσκόνι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία κρίνονται ως μέρος της προσπάθειας Ευρωπαίων ηγετών να δείξουν στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, ακόμα και μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Χοσέ-Λουίς Θαπατέρο -που μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είδε τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας να βρίσκονται στα ύψη- αποφάσισε να αναβάλει τις διακοπές του, ώστε να είναι σε συνεχή επαφή τόσο με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με την υπουργό Οικονομικών της χώρας, Έλενα Σαλγάδο.

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε εκτάκτως την Τρίτη να συγκαλέσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, στις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου ψηφιστεί το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας, όπου έχουν ενσωματωθεί αλλαγές σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Γκάρντιαν: Ευρω- φιάσκο

Το γεγονός ότι η Μαδρίτη και η Ρώμη εμπλέκονται πλέον στην κρίση της ευρωζώνης σημαίνει ότι το «ευρω-φιάσκο» κλιμακώνεται προς ένα εντελώς νέο επίπεδο, εκτιμά σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.

Το γεγονός ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο υποχρεώθηκε να αναβάλλει τις διακοπές του για να αντιμετωπίσει την κρίση που απειλεί τη χώρα του θυμίζει στην εφημερίδα την απόφαση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Ντέινις Χίλεϊ το 1976 να ακυρώσει ενώ έφτανε στο Χίθροου το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ για να επιστρέψει στο Λονδίνο και να ζητήσει επισήμως την επέμβαση του ΔΝΤ.

Οι εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ιταλία δείχνουν κατά τον Γκάρντιαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν λάθος τελικά αν πίστεψαν ότι η συμφωνία των Βρυξελλών έχει σώσει το ευρώ. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό που έδειξαν με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι ότι τελικά υποχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις (στην προκειμένη περίπτωση η πάση θυσία αποφυγή της κατάστασης default για την Ελλάδα) εφόσον υποχρεώνονται από τις εξελίξεις. Όπως και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών το 1976 δεν ελέγχουν την κατάσταση, καθώς η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πετυχαίνει «πολύ λίγα, πολύ αργά».
Πηγή: skai.gr