Κλείσιμο

ΕΕ: Συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό

Πολιτική συμφωνία για όλα τα στοιχεία της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους της ευρωζώνης έδωσαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε τα ξημερώματα. Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους προς τον Τύπο οι πρόεδροι της ΕΕ και της Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και Ζοσέ Μπαρόζο, οι αποφάσεις των «27» αποτελούν τη συνολική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση.

Συγκεκριμένα κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό αφού έγινε αποδεκτό το αίτημα της Γερμανίας να συνεισφέρει οικονομικά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας από τα μέσα του 2013 και μετά.

Σε ότι αφορά τον προσωρινό μηχανισμό, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, τον Ιούνιο θα διαθέτει 440 δισ. ευρώ από τα 250 δισ. που είχε ως τώρα.  Η κεφαλαιακή βάση του μόνιμου ευρωμηχανισμού θα είναι ύψους 80 δισ ευρώ, τα οποία, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλουν σε πέντε ισόποσες δόσεις, από το 2013 ως το 2017. Αν ωστόσο απαιτηθεί επιτάχυνση των συνεισφορών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν πως θα ανταποκριθούν θετικά.

Επίσης, οι «27» σμφώνησαν στην εφεξής αυστηρή επιτήρηση των οικονομιών τους από την ΕΕ, και την επικέντρωση της προσοχής τους όχι μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.  Προς τον σκοπό αυτό θέσπισαν -και μέσω του Συμφώνου για το ευρώ- ένα δεσμευτικό πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και κυρώσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

Ο Βαν Ρομπέϊ, δήλωσε επίσης ότι έξι χώρες εκτός Ευρωζώνης (Πολωνία, Βουλγαρία, Δανία, Ρουμανία, Λιθουανία και Λετονία) θα συμμετάσχουν στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», στο πλαίσιο του οποίου δεσμεύονται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στις εθνικές τους οικονομίες, να περιορίσουν το δημόσιο χρέος τους και να εφαρμόσουν μισθολογικές μειώσεις.

«Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει»

«Η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους», δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την οποία απασχολεί κυρίως η κρίση χρέους. Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «προς το παρόν θεωρητικό», αφού δεν έχει υπάρξει τέτοιο αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας.

Τονίζεται ότι η απόρριψη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που πρότεινε η πορτογαλική κυβέρνηση ώθησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ζουζέ Σόκρατες.

«Ασφαλώς συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία», είπε ακόμα ο Γιούνκερ, «αλλά δε θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία θα όφειλε να τεθεί αμέσως υπό την προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης».

Σημείωσε πως «έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης».

Ο Γιούνκερ είπε ότι έλαβε την «διαβεβαίωση» από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Πέδρου Πάσους Κουέλιου ότι το κόμμα του "συμφωνεί με τους στόχους που έχουμε καθορίσει" όσον αφορά την μείωση των ελλειμμάτων.

Καμιά απόφαση για την αποδέσμευση πακέτου βοήθειας στην Πορτογαλία δεν αναμένεται κατά τη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώνεται την Παρασκευή. "Συζητήσαμε την πιθανότητα αυτή", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι εμπιστεύεται την Πορτογαλία παρά την απόρριψη από το κοινοβούλιο του προγράμματος λιτότητας που πρότεινε ο Ζοζέ Σόκρατες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη περνά μέσα από το "σεβασμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Όπως ορίζει σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους ευρωπαίους εταίρους της η Πορτογαλία επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 4,6% του ΑΕΠ της το τρέχον έτος, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γιούνκερ, εάν η Λισαβόνα απευθύνει έκκληση για βοήθεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι «κατάλληλο». Πέρυσι, η Ελλάδα έλαβε δάνειο 110 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 85 δισ. ευρώ.

Νέα υποβάθμιση της Πορτογαλίας

Στο μεταξύ ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι μείωσε κατά δύο μονάδες την αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας, στο βαθμό BBB (από A-), επικαλούμενος "την πολιτική αβεβαιότητα" μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σόκρατες.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η S&P's αναφέρει ότι είναι πιθανό να προβεί και σε νέα υποβάθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα.
Πηγή: skai.gr