Τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2022, παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Levy Economics Institute του Bard College ΝΥ.

Σύμφωνα με τα εμπειρικά ευρήματα, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, η οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, εκτιμάται ότι θα είναι 3,4% το 2021 και 4,9% το 2022.
 Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ινστιτούτου  με βάση τα ευρήματα  της έρευνας η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ, αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Κατά την έρευνα εξετάστηκαν δύο σενάρια οικονομικής πολιτικής.

AΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΕΥΝΑ

Το ένα δίνει έμφαση στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το άλλο μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης που στοχεύει στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χρόνος απορρόφησης και ο όγκος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το μέγεθος του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης είναι σημαντικές προσδιοριστικές παράμετροι της δυναμικής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις