Αλμούνια - Γιούνκερ στηρίζουν την ελληνική οικονομία

Αλμούνια - Γιούνκερ στηρίζουν την ελληνική οικονομία
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης, εμμένει στη δήλωσή του της πρώτης Δεκεμβρίου, ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει ακάλυπτο το χρέος της.

Την πρώτη Δεκεμβρίου, στο τέλος του Συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών της (16μελούς) ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι "δεν υπάρχει υποψία χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα".

Η δήλωση Γιούνκερ έρχεται μετά την υποβάθμιση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, στη χαμηλότερη κατηγορία για την ευρωζώνη, εν μέσω των διογκούμενων ανησυχιών για τα δημόσια οικονομικά μεγέθη, πιέζοντας ασφυκτικά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, των ελληνικών ομολόγων αλλά και το ίδιο το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση για τη «δύσκολη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας εξέδωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο Χ. Αλμούνια αναφέρει τα εξής:

«Σημειώνουμε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».
Πηγή: skai.gr