Σώστε τον παγετώνα της Γροιλανδίας

Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι μεγάλες εκτάσεις της Γρoιλανδίας καλύπτονται από παχύ στρώμα πάγου. Όμως τα πράγματα αλλάζουν. Οι τεράστιοι παγετώνες υποχωρούν.

Εκφράζονται φόβοι ότι όσο λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη των υδάτων θα ανεβαίνει παγκοσμίως, σκορπίζοντας την καταστροφή στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισκέφτηκε πρόσφατα τον παγετώνα σύμβολο του Βορρά, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Ο κύριος Μπαρόζο επεσήμανε την ανάγκη για παγκόσμια δράση προκειμένου να διατηρηθεί ο παγετώνας της Γρoιλανδίας.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: Η περιοχή έχει πληγεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη λόγω των κλιματικών αλλαγών. Το λιώσιμο των πάγων είναι ένα φλέγον ζήτημα, για εμένα. Με αφορμή το ταξίδι μου θέλω να πω την αλήθεια σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και να επισημάνω την ανάγκη για παγκόσμια δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κόσμος πρέπει να βάλουν τέλος στην υποχώρηση των πάγων.

Με το Πρωτόκολλο του Κιότο να αναμένεται να λήξει το 2012, ο κύριος Μπαρόζο συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που ασκούν πιέσεις για μια νέα διεθνή συνθήκη, που θα θέτει δεσμευτικούς στόχους σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Όμως είναι δύσκολο να πεισθούν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ινδία, μολονότι τα προφανή σημάδια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πληθαίνουν συνεχώς. Γροιλανδία
Πηγή: Πηγή: BBC (Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού)