Προτεραιότητα ο πλανήτης

Αποφασισμένοι να συνάψουν μια συνθήκη για τις κλιματικές αλλαγές που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, εμφανίστηκαν οι 80 ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στην άτυπη διάσκεψη για το κλίμα, στη Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, οι ηγέτες ζήτησαν να υπάρξει πρόοδος στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί το Δεκέμβριο.

Η συνθήκη του Κιότο απαιτεί από τις 36 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν έως το 2012, κατά τουλάχιστον 5% ,τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με το ποσοστό του 1990.


• Την ίδια ώρα, υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τάσσεται η πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Υπηρεσία του BBC.

Το 65% απάντησε ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικά μέτρα πολύ γρήγορα, το 25% ζητά τη λήψη μέτρων τα επόμενα χρόνια και μόλις το 6% κρίνει πως δεν χρειάζονται τέτοια μέτρα.

Δηλώσεις αξιωματούχων

Η ώρα της αδράνειας και των αμφιβολιών όσον αφορά το κλίμα παρήλθε επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που άρχισε στη Νέα Υόρκη.

Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει κάθε χώρα που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Πρόκειται για την καλύτερη απάντηση σ' εκείνους που θέλουν ν' αποκτήσουν πυρηνικά, παραβιάζοντας τις συνθήκες, ανέφερε ο Σαρκοζί, εννοώντας το Ιράν.

Για επικίνδυνες συνέπειες στο περιβάλλον εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και για απειλή στην κοινωνική και οικονομική ζωή στο πλανήτη, έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρόσθεσε ότι, το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως περιβαλλοντικό ζήτημα και μόνο και ότι ήρθε ο καιρός οι κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν τους λαούς τους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής γενικότερα.
Πηγή: skai.gr