Κλείσιμο

Δεύτερη πιο ζεστή εδώ και έναν αιώνα η δεκαετία που έκλεισε στη Βρετανία

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η δεκαετία που μόλις έκλεισε ήταν η δεύτερη πιο ζέστη των τελευταίων εκατό ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πίσω μόνο από την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με το εθνικό Γραφείο Μετεωρολογίας.

Συνολικά οκτώ ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έσπασαν, όπως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα, με τους 38,7 βαθμούς Κελσίου στο Κέμπριτζ τον περασμένο Ιούλιο.

Επίσης μέσα στο 2019 καταγράφηκε η πιο ζέστη ημέρα Φεβρουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 21,2 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο, καθώς επίσης οι πιο ζεστές ημέρες για τους μήνες Ιούλιο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Μέσα στη δεκαετία καταγράφηκαν επίσης οι υψηλότερες κατώτερες ημερήσιες θερμοκρασίες για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Απρίλιο.

Αντίθετα καταγράφηκε μόνο ένα ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, συγκεκριμένα για το μήνα Μάρτιο το 2018 με -4,7 βαθμούς Κελσίου στη νότια Ουαλία.

Οι Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτά τα ακραία για τη χώρα καιρικά φαινόμενα είναι συνέπεια της όλο και πιο θερμής ατμόσφαιρας και εκτιμούν πως αν η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπιστεί θα πρέπει να αναμένονται περισσότερα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η δεκαετία 2010-2019 ήταν η δεύτερη δεκαετία με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης πίσω μόνο από τη δεκαετία 2000-2009.