Αναστολή και επανεξέταση της ρύθμισης για ημιυπαίθριους

Αναστολή για έξι μήνες της ρύθμισης Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους, επανεξέταση του ρυθμιστικού, καθώς και δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και όχι ΧΥΤΑ ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κα Τίνα Μπιρμπίλη απέδωσε καθαρά εισπρακτικό και πολεοδομικό χαρακτήρα στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τόνισε: "Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ή να επιβραβεύσουμε μια τέτοια ρύθμιση".
 
Η υπουργός διευκρίνισε ότι για όσους έχουν ήδη πληρώσει το τέλος για τους ημιυπαίθριους ο νόμος θα ισχύσει κανονικά, ενώ "παγώνουν" οι αιτήσεις όσων έχουν υποβάλει αίτηση.

Στο μεταξύ,  νέα δεδομένα στο Γραμματικό δημιουργεί ο εντοπισμός αρχαιοτήτων στην περιοχή Μαύρο Βουνό, εκεί που σχεδιάζεται η δημιουργία ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αρχαία αγροικία που χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια.

Αναμένεται να γίνει ανασκαφή από τη Β' Έφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να χρονολογηθούν με ακρίβεια οι συγκεκριμένες αρχαιότητες.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης χαρακτήρισε "παραμύθια" τις εξαγγελίες για δημιουργία ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. "Έχουμε την εμπειρία των Λιοσίων. Τα ίδια έλεγαν και πριν από 25 χρόνια", είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε γιατί τόση σπουδή για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής στην περιοχή.
 
Σε ερώτηση για τι προτίθενται να κάνουν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς από δω και στο εξής, ο κ. Κούκης ήταν κατηγορηματικός: "Θα εξαντλήσουμε κάθε νομική λεπτομέρεια. Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού υπάρχουν γνωμοδοτήσεις επιστημόνων που αναφέρουν ότι η έκταση θα πρέπει να αναδασωθεί".
Πηγή: skai.gr