Trevor Noah: Ο κωμικός κέρδισε το ολλανδικό βραβείο Erasmus για τη συνεισφορά του στον πολιτισμό

Το βραβείο φέρει το όνομα του Ολλανδού φιλόσοφου, λόγιου και ανθρωπιστή Δεσιδέριου Έρασμου, ο οποίος έζησε από το 1466 έως το 1536

Ο Νοτιοαφρικανός Τρέβορ Νόα, πρώην οικοδεσπότης του «The Daily Show», κέρδισε το υψηλού κύρους ολλανδικό βραβείο Erasmus και έγινε ο πρώτος κωμικός, στον οποίο απονέμεται η διάκριση μετά τον Τσάρλι Τσάπλιν το 1965.

To ετήσιο βραβείο απονέμεται από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Praemium Erasmianum σε πρόσωπα ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει εξαιρετικά στον πολιτισμό, την κοινωνία, ή τις κοινωνικές επιστήμες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το βραβείο φέρει το όνομα του Ολλανδού φιλόσοφου, λόγιου και ανθρωπιστή Δεσιδέριου Έρασμου, ο οποίος έζησε από το 1466 έως το 1536.

Το Ίδρυμα Praemium Erasmianum σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι ο Τρέβορ Νόα, 39 ετών τιμάται με το βραβείο «για την εμπνευσμένη συνεισφορά του στο θέμα "In Praise of Folly" (Μωρίας Εγκώμιον), που πήρε το όνομά του από το βιβλίο του Έρασμου, το οποίο είναι γεμάτο χιούμορ, κοινωνική κριτική και πολιτική σάτιρα».

«Με την οξυδερκή, περιπαικτική και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική κωμωδία του, ο Νόα στα μάτια της κριτικής επιτροπής, υποστηρίζει το "Ερασμιακό Πνεύμα"», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Τρέβορ Νόα, ο οποίος έγινε γνωστός ως stand-up κωμικός στη γενέτειρά του, τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε πέρυσι ότι αποχωρεί από το ''The Daily Show'' μετά από επτά χρόνια.

Το ολλανδικό ίδρυμα σημείωσε ότι η παρουσίαση του βραδινού σατιρικού talk show συνέπεσε με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, την πανδημία της COVID-19 και το κίνημα «Black Lives Matter».

«Με τους εύστοχους συλλογισμούς του για τα ζητήματα αυτά, συγκέντρωσε ένα νεανικό, ποικιλόμορφο και παγκόσμιο κοινό και έφερε σε ένα άκρως πολωμένο τοπίο των μέσων ενημέρωσης μια ανάσα φρέσκου αέρα» αναφέρει το Ίδρυμα.

Το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 150.000 ευρώ έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στον πρώην πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας, Βάτσλαβ Χάβελ, στον Βρετανό καλλιτέχνη Γκρέισον Πέρι και στην πρώην ύπατη αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ