Οι 13 σκηνές δράσης που ο Tom Cruise «ρίσκαρε» τη ζωή του - Δείτε video

Ο ηθοποιός, διάσημος για τα «ακροβατικά» του, αψηφά και πάλι τον θάνατο για να ευχαριστήσει τους θαυμαστές του στο «Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One»

Ο σκηνοθέτης Christopher McQuarrie το ξεκαθαρίζει: ο Tom Cruise ρισκάρει τη ζωή του για να γυρίσει τις σκηνές δράσης του. Θα έπρεπε να το ξέρει: έχει σκηνοθετήσει τρεις από τις επτά ταινίες «Mission: Impossible» που έχουν κυκλοφορήσει. Ο ηθοποιός έχει ειδικούς που τον αντικαθιστούν περιστασιακά, αλλά όταν έρχεται η ώρα για τις σκηνές δράσης, είτε πρόκειται για άλμα είτε για μάχη, είτε για καταδίωξη, είτε για ανταλλαγή πυροβολισμών, ζητάει να τα κάνει ο ίδιος. Και παρόλο που υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα ασφαλείας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά. 

Ακολουθούν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές στις οποίες ο Cruise, ο οποίος έκλεισε τα 61 του χρόνια στις 3 Ιουλίου, έχει ρισκάρει τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα για χάρη της τέχνης του.

  • Ανεβαίνοντας στον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου στο «Mission: Impossible - Ghost Protocol» (2011) 

Το Burj Khalifa, στο Ντουμπάι, είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο από το 2004. Επτά χρόνια αργότερα, ο Ίθαν Χαντ - δηλαδή ο Τομ Κρουζ - σκαρφάλωσε σε αυτόν, έσπασε μερικά παράθυρα και κρεμάστηκε από αυτόν υπό τις οδηγίες του Μπραντ Μπερντ. Και οι δύο είχαν προηγουμένως συμβουλευτεί ειδικούς, άλλους αναρριχητές και αρχιτέκτονες για το πώς να γυρίσουν αυτή τη σκηνή. 

Μια μέρα πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο Cruise είπε στον Μπερντ ότι ήθελε να σκαρφαλώσει στην κορυφή χωρίς ιμάντες ή οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας για να τραβήξει μια φωτογραφία. 

  • «Mission: Impossible 2» (2000)

Η τελική μάχη μεταξύ του Tom Cruise και του κακού, τον οποίο υποδύεται ο Ντάγκρεϊ Σκοτ (ένας ηθοποιός που οι καθυστερήσεις στα γυρίσματα δεν του επέτρεψαν να παίξει τον ρόλο του Γούλβεριν και η καριέρα του πήγε κατά διαόλου), μπορεί να μοιάζει ασήμαντη υπόθεση, αλλά έχει τις ιδιαιτερότητές της. 

Ο John Woo θέλησε να δώσει στον καυγά δύναμη και αξιοπιστία. Κάποια στιγμή, ο Σκοτ ανεβαίνει πάνω στον Tom Cruise, ο οποίος είναι πεσμένος και προσπαθεί να του καρφώσει ένα μαχαίρι στο μάτι. Μια λάθος κίνηση και ο Ίθαν Χαντ θα φορούσε πλέον κάλυμμα στο μάτι.

  • Mission: Impossible 2 (2000)

Η αρχή της ταινίας του Woo δεν είναι επίσης κακή, με τον Ίθαν Χαντ να κάνει ελεύθερη αναρρίχηση στο Dead Horse Point, στη Γιούτα. Τα γυρίσματα διήρκεσαν πέντε ημέρες, με τα σχοινιά να κρατούν τον Cruise, ο οποίος αντικαταστάθηκε στο άλμα από τον κασκαντέρ Keith Campbell. 

  • Η πτώση από τον ουρανοξύστη της Σαγκάης στο «Mission: Impossible 3» (2006)

Πώς θα αποκτήσει ο Χαντ πρόσβαση σε έναν ουρανοξύστη όπου κρατείται η απαχθείσα σύζυγός του στη Σαγκάη; Αφού πετάξει γύρω από διάφορα κτίρια, η πορεία δράσης είναι η πτώση από την πρόσοψη ενός από αυτά. Η ιδέα άρεσε στον JJ Abrams, τον σκηνοθέτη του M:I 3, αλλά γυρίστηκε σε ένα υπόστεγο για την ασφάλεια του πρωταγωνιστή. Ήταν ακριβώς στο τέλος, όταν ο Cruise είχε τη στιγμή της δόξας του: Έπεσε μπροστά από την οθόνη, συνδεδεμένος με έναν γερανό, από ύψος περίπου 65 μέτρων. 

  • Η καταδίωξη με ελικόπτερο στο «Mission: Impossible – Fallout» (2018)

Σε αυτή την καταδίωξη με ελικόπτερο στις Νότιες Άλπεις της Νέας Ζηλανδίας, ο Cruise υποδύεται και πιλοτάρει ανάμεσα σε απότομες πλαγιές, χωρίς ειδικά εφέ.

  • Η έκρηξη του ενυδρείου από το «Mission: Impossible» (1996)

Ο Χαντ βρίσκεται στην Πράγα, περικυκλωμένος από εχθρούς, και υπάρχει μόνο μία διέξοδος: μια θεαματική απόδραση. Ο Brian de Palma επρόκειτο να χρησιμοποιήσει έναν κασκαντέρ σε αυτή τη σκηνή, στην οποία ο πρωταγωνιστής τρέχει έξω από ένα εστιατόριο, ανατινάζοντας ένα τεράστιο ενυδρείο ως ελιγμό διαφυγής. Ωστόσο, δεν του άρεσε ο τρόπος που εξελισσόταν και ρώτησε τον Cruise αν θα τον πείραζε να τη γυρίσει ο ίδιος. Το έκανε… 

  • Το άλμα με αλεξίπτωτο από μεγάλο υψόμετρο από το «Mission: Impossible – Fallout» (2018)

Αυτή η ταινία είναι γεμάτη από αξέχαστες στιγμές του Cruise, όπως αυτή που τον έκανε τον πρώτο ηθοποιό που πρωταγωνίστησε σε ένα πραγματικό άλμα HALO (High Altitude Low Opening) στην οθόνη, δηλαδή, ένα άλμα σε μεγάλο ύψος που ακολουθείται από μια γρήγορη ελεύθερη πτώση, με το αλεξίπτωτο να ανοίγει σε χαμηλό ύψος. 

Μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας, ο ηθοποιός πήδηξε με ένα ειδικό κράνος που τον τροφοδοτούσε με οξυγόνο και επέτρεπε να φαίνεται το πρόσωπό του. Πριν πηδήξει από το αεροπλάνο C-17 που τον μετέφερε, ανέπνευσε καθαρό οξυγόνο για 20 λεπτά για να αποφύγει προβλήματα αποσυμπίεσης.

  • Ένα κοντινό αυτοκίνητο στο «Jack Reacher» (2012)

Την πρώτη από τις δύο συνέχειες του «Jack Reacher» σκηνοθέτησε, επίσης, ο McQuarrie, ο οποίος λέει ότι μερικές φορές οι πιο επικίνδυνες στιγμές είναι οι πιο απροσδόκητες: σε μια σεκάνς, η Rosamund Pike βγάζει με την όπισθεν ένα αυτοκίνητο από μια θέση στάθμευσης και όταν κινείται προς τα εμπρός βρίσκει ξαφνικά μπροστά της τον Cruise. Η Rosamund είναι ηθοποιός, όχι οδηγός, και αν έκανε λάθος ή υπολόγιζε λάθος την απόσταση, θα τον είχε πατήσει. 

  • Το αεροπλάνο απογειώνεται με τον Χαντ να κρέμεται από αυτό στο «Mission: Impossible – Rogue Nation» (2015)

«Benji, άνοιξε την πόρτα!», φωνάζει ο Ίθαν Χαντ καθώς κρέμεται από ένα αεροπλάνο A400 που απογειώνεται. Ο Κρουζ είναι στην πραγματικότητα γαντζωμένος με μια ζώνη, αν και αυτό δεν θα τον προστάτευε από το να χτυπηθεί από έναν βράχο κατά την απογείωση ή από ένα πουλί κατά τη διάρκεια της πτήσης. 

  • Ένας σπασμένος αστράγαλος στις ταράτσες του Λονδίνου στο «Mission: Impossible – Fallout» (2018)

Ένα άλλο σήμα κατατεθέν της σειράς M:I είναι το τρέξιμο και το άλμα του Χαντ στις στέγες οποιασδήποτε πόλης. Αυτή τη φορά ήταν το Λονδίνο και με ένα φαινομενικά εύκολο άλμα πέρασε από τη μια ταράτσα στην άλλη, αλλά χτύπησε σε έναν τοίχο και έσπασε τον αστράγαλό του. Τα γυρίσματα σταμάτησαν για εννέα εβδομάδες και το στούντιο έπρεπε να πληρώσει περίπου 80 εκατ. δολάρια σε επιπλέον έξοδα για την καθυστέρηση.

  • «Mission: Impossible - Rogue Nation« (2015)

Εκπαιδεύτηκε για να μειώσει τους καρδιακούς του παλμούς, προκειμένου να καταναλώνει λιγότερο οξυγόνο. Και τα κατάφερε. Ο Τομ Κρουζ έμεινε κάτω από το νερό για 6,5 λεπτά. Κατά την προώθηση της πρεμιέρας στο The Graham Norton Show, ο ηθοποιός δήλωσε ότι η εμπειρία ήταν πολύ δυσάρεστη. Για μερικά χρόνια ο Cruise κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ (μεταξύ των ηθοποιών) για το πώς να κρατάει την αναπνοή του κάτω από το νερό, μέχρι που η Kate Winslet έφτασε τα 7 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα στα γυρίσματα της ταινίας «Avatar: Ο δρόμος του νερού».

  • Η συντριβή του αεροπλάνου στην ταινία «The Mummy» (2017)

Στην ταινία «The Mummy», ο Tom Cruise προσπαθεί να επιβιώσει από ένα αεροπορικό δυστύχημα σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο που πέφτει ελεύθερα, εκτός ελέγχου. Για να γίνει αυτό, έκαναν γυρίσματα σε ένα αεροπλάνο που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες για να εκπαιδευτούν σε μηδενική βαρύτητα. Όλη η ιδέα ήταν, φυσικά, του ηθοποιού. 

  •  Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023)

Ο Christopher McQuarrie λέει ότι το πιο τρομακτικό πράγμα για τον ίδιο δεν ήταν το άλμα που έχει διαφημιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μια πτώση με αλεξίπτωτο. Συν τοις άλλοις, ο Cruise το κάνει από μια απότομη πλαγιά. Ο ηθοποιός επιταχύνει με μια μοτοσικλέτα σε ένα βουνό (μια ράμπα που κατασκευάστηκε στη Νορβηγία, αφού έκανε πρόβες σε μια άλλη στην Αγγλία) και όταν φτάνει στο τέλος την αφήνει, πετάει κόντρα στον άνεμο για περίπου έξι δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ανοίγει το αλεξίπτωτο, με πολλές κάμερες σε drones και ένα ελικόπτερο να καταγράφουν κάθε του κίνηση. Δεν το έκανε ούτε μία φορά: το έκανε έξι φορές, μέχρι να το πετύχει σωστά.

Πηγή: skai.gr