Ο Mick Jagger έγινε 80 ετών: Ο «γερόλυκος» της ροκ συνεχίζει να μαγεύει στη σκηνή

Παρά το παρελθόν του με τα ναρκωτικά, σήμερα ο τραγουδιστής των Rolling Stones αποτελεί παράδειγμα ενέργειας και αφοσίωσης επί σκηνής 

Γιορτάζοντας τα 80ά γενέθλιά του, ο Μικ Τζάγκερ, ο εμβληματικός frontman των Rolling Stones, συνεχίζει να γοητεύει το κοινό με τη σκηνική του παρουσία και το απαράμιλλο ταλέντο του. Αν και φημισμένος για τα μουσικά του επιτεύγματα, η πορεία του Τζάγκερ δεν ήταν χωρίς αντιπαραθέσεις, ιδίως η σχέση του με τα ναρκωτικά κατά τη δεκαετία του 1960. 

Παρά το ταραχώδες παρελθόν του, ο «γερόλυκος» της ροκ αποφάσισε να αλλάξει, αφήνοντας πίσω του τη «θολούρα» της χρήσης ουσιών για να ξεκινήσει μια πορεία υγείας και πειθαρχίας. Έτσι εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους frontman στη σόουμπιζ... στα 80 του χρόνια.

Ως ένας από τους πολλούς ροκάδες της δεκαετίας του 1960, ο Μικ Τζάγκερ είχε σχέση με τα ναρκωτικά. Το 1967, συνελήφθη για ναρκωτικά μαζί με τον Keith Richards για κατοχή αμφεταμινών. Σε μια μεταγενέστερη συνέντευξή του, τόνισε ότι ποτέ δεν προώθησε κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία όπως η θρησκεία, τα ναρκωτικά ή κάτι άλλο. «Ποτέ δεν το έκανα αυτό», δήλωσε. «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ενημερωμένο ή αρκετά υπεύθυνο». 

Υπάρχουν αναφορές ότι ο Τζάγκερ κατανάλωνε LSD καθ' όλη τη διάρκεια του 1968. Υπάρχει μια ιστορία ότι βρισκόταν υπό την επίδραση του LSD, όταν αγόρασε μια ετοιμόρροπη έπαυλη πολλών εκατ. λιρών στην εξοχή (όπου οι Rolling Stones ηχογράφησαν το Exile on Main St), αλλά ο ίδιος δεν το έχει επιβεβαιώσει. Ωστόσο, το 1995, δήλωσε στο περιοδικό «Rolling Stone» ότι ο ίδιος και το υπόλοιπο συγκρότημα ήταν υπό την επήρεια ουσιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ηχογράφησης του «Their Satanic Majesties Request». «Είχαμε πάρει LSD όταν κάναμε τη φωτογράφιση του εξωφύλλου». Παραδέχτηκε, επίσης, ότι από τα πολλά ναρκωτικά το άλμπουμ δεν ήταν τόσο καλό. Υπήρχαν, επίσης, αναφορές ότι ο Τζάγκερ κατανάλωνε και κοκαΐνη.

Ωστόσο, η χρήση ναρκωτικών από τον Τζάγκερ σταμάτησε, όταν άρχισε να βγαίνει με το μοντέλο Τζέρι Χολ, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στην αυτοβιογραφία της, υποστήριξε ότι ο τραγουδιστής εγκατέλειψε τα ναρκωτικά μετά από αίτημά της. «Του είπα ότι δεν μπορούσα να τον βλέπω αν έπαιρνε ναρκωτικά, λέγοντάς του: "Φύγε και μην ξαναγυρίσεις μέχρι να γίνεις στρέιτ". Σύμφωνα με τη Χολ, ο Τζάγκερ ήταν λάτρης του καπνίσματος τσιγάρων με ηρωίνη. Από τότε, φαίνεται ότι ο ρόκερ έχει σταματήσει εντελώς τη χρήση ναρκωτικών, αν και εξακολουθεί να πίνει περιστασιακά, όπως φαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι εξουθενωτικό να πίνεις πολύ», δήλωσε σε συνέντευξή του.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger)

«Πάντα σκέφτομαι ότι είναι καλύτερα να μην παίρνεις ναρκωτικά ή να μην πίνεις ή οτιδήποτε άλλο», είπε ο Τζάγκερ στον Λάρι Κινγκ σε μια συνέντευξη που εξηγούσε πώς η δουλειά του επηρέασε τη νηφαλιότητά του. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το έχω κάνει ποτέ, γιατί το έχω κάνει. Αλλά κατά κάποιο τρόπο έμαθα, μετά από λίγο… Δεν μου πήρε πολύ καιρό να συνειδητοποιήσω ότι δεν ήταν καλό πράγμα. Ξέρετε, το να παίρνεις ναρκωτικά, σε ψυχαγωγικό επίπεδο, είναι ένα πράγμα. Αλλά το να τα παίρνεις ενώ δουλεύεις σε μια σκηνή είναι, ξέρεις, δεν νομίζω ότι ήταν και τόσο καλό».

Το 1982, ο Τζάγκερ  εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικά με το ότι ήταν μέλος των Rolling Stones για 20 χρόνια. Σε εκείνη τη συνέντευξη, είναι ήδη επικεντρωμένος στη φυσική του κατάσταση. «Μου πήρε δύο μήνες για να μπω σε φόρμα. Αλλά αν είσαι στον δρόμο για τρεις μήνες, πρέπει να παραμείνεις εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις βουτιά...».

Η αφοσίωση που έχει ο Μικ Τζάγκερ στη σκηνή είναι αυτό που τον κάνει ακόμα και σήμερα έναν από τους καλύτερους frontmen στη μουσική βιομηχανία. «Το rock 'n' roll, ή οποιοδήποτε είδος ποπ μουσικής ειλικρινά, δεν πρέπει να γίνεται όταν είσαι στα 70 σου», παραδέχτηκε ο ρόκερ στους «Sunday Times» το 2022. «Δεν σχεδιάστηκε γι' αυτό. Το να κάνεις οτιδήποτε υψηλής ενέργειας σε αυτή την ηλικία είναι πραγματικά υπερβολικό. Αλλά αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger)

Ο Τζάγκερ γυμνάζεται και φροντίζει τη διατροφή του εδώ και χρόνια. Από το 2019, ταξιδεύει με έναν καρδιολόγο μετά την εγχείρηση αντικατάστασης βαλβίδας καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε. Σύμφωνα με τον Τζάγκερ, κάνει «έξι εβδομάδες προπόνηση ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι πρόβες. Και κάνω χορό, γυμναστήριο, κάθε μέρα της εβδομάδας. Δεν το απολαμβάνω πολύ, αλλά πρέπει να γίνει». 

Άλλες αναφορές λένε ότι ο τραγουδιστής τρέχει, κολυμπάει και κάνει ποδήλατο. Επίσης, ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή που τον βοηθάει να αντέξει τις συναυλίες του. Η τελευταία περιοδεία των Rolling Stones ήταν το 2022. Αν και δεν έχουν μελλοντικά σχέδια για περιοδείες, αναμένεται να ξεκινήσουν μια τελευταία μεγάλη περιοδεία πριν αποσυρθούν από τη σκηνή.
 

Πηγή: skai.gr