«Καταστροφές και Θρίαμβοι»: Το Μνημόνιο: 2004 - Σήμερα - Το 7ο και τελευταίο επεισόδιο στον ΣΚΑΪ

Η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Στάθη Καλύβα, «Καταστροφές και Θρίαμβοι», είναι ένα οδοιπορικό στο παρελθόν μας, μέσα από εφτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους της ιστορίας μας που μοιράζονται κοινά στοιχεία: μεγαλόπνοα σχέδια, μεγάλες καταστροφές αλλά και εντυπωσιακούς θριάμβους.

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στο 7ο και τελευταίο επεισόδιο, ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Στάθης Καλύβας ερευνά τα γεγονότα από το 2004 έως σήμερα. 

Το Μνημόνιο: 2004 - Σήμερα

2008: Χρεοκοπία
2002: Οι Αιτίες της κρίσης
2010: Πορεία θανάτου
2022: Η Επόμενη μέρα

Η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ θα οδηγήσει σε μια νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και πρωτόγνωρης ευημερίας. Παράλληλα όμως, είναι και μια μεγάλη πρόκληση: η οικονομία πρέπει να αναδιοργανωθεί, το δημόσιο χρέος να μειωθεί, η ανταγωνιστικότητα να αυξηθεί και κρίσιμοι τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη, η υγεία και η παιδεία να μεταρρυθμιστούν. Μόνο έτσι θα καταφέρει η Ελλάδα να μειώσει την απόσταση από τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης και να εξασφαλίσει την ευημερία της. Διαφορετικά, θα είναι ευάλωτη στην πρώτη τρικυμία.

Δείτε το trailer:

Δυστυχώς, η ευκαιρία αυτή θα χαθεί και το 2010 η κατάσταση θα ανατραπεί εντελώς προς το χειρότερο με τρόπο που κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί ως τότε. Καθώς οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν συνεχώς, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καταβαραθρώθηκε. Έτσι, όταν το 2008 ξεσπά μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η χώρα θα λαβωθεί θανάσιμα. Η Ελλάδα ουσιαστικά χρεοκοπεί και η ίδια η θέση της στην Ευρώπη θα αμφισβητηθεί. Όπως και οι προηγούμενες καταστροφές, η κρίση του 2010 στρέφει στην Ελλάδα την παγκόσμια δημοσιότητα. 

Δώδεκα χρόνια μετά, τα γεγονότα είναι ακόμη νωπά. Θα μπορέσουμε, να μετουσιώσουμε την καταστροφή αυτή σε θρίαμβο, όπως κάναμε στο παρελθόν; Το μόνο σίγουρο είναι πως για να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε την ευφυΐα, την προσαρμοστικότητα, τη σκληρή δουλειά και την εξωστρέφειά μας, όπως ακριβώς κάναμε στο παρελθόν. 

Όλες οι ειδήσεις

Πηγή: skai.gr