Ελευσίνα 2023: Μια περιδιάβαση στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Λιγότερο από ένα μήνα πριν την τελετή λήξης της διοργάνωσης, που ταυτόχρονα θέλει να είναι και έναρξη, περιηγηθήκαμε στον δημόσιο χώρο της πόλης, που μετατράπηκε σε μια διακριτική πινακοθήκη έργων δημόσιας γλυπτικής, αλλά και στους χώρους πολιτισμού που πρόκειται να εγκαινιαστούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Λιγότερο από ένας μήνας μας χωρίζει από την τελετή λήξης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που για την Ελευσίνα σηματοδοτείται ως «Μυστήριο 1» και χαρακτηρίζεται ως «Λήξη: Έναρξη, μια τελετή» και οι αρμόδιοι της διοργάνωσης ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν ό,τι θα αφήσει πίσω της η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Είναι αλήθεια πως η υλική παρουσία της διοργάνωσης στον δημόσιο χώρο, μέχρι στιγμής, παραμένει διακριτική, χωρίς κραυγαλέες παρεμβάσεις, όπως μας έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε μια μικρή περιήγηση στην πόλη μαζί με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τις συνεργάτιδές του.

Έργα δημόσιας γλυπτικής

«Η Ελευσίνα δεν είχε υποδομές κλειστού χώρου», μας λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, «γι’ αυτό και στραφήκαμε προς την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου». Έτσι, η πόλη προικίστηκε με 18 έργα δημόσιας γλυπτικής –και άλλα δύο που αναμένονται να προστεθούν– σε διάφορα σημεία της, τόσο στο παραλιακό μέτωπο και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο όσο και σε σημεία στις γειτονιές της, στην Άνω Ελευσίνα ή τον Συνοικισμό Ελληνορώσων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr