Παναγιώτης Χριστόφας υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης: Να καταστεί η πόλη βιώσιμη και τα χωριά της ζωντανά

«Δεν υπηρετούμε κανένα κόμμα, αλλά θέτουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία του τόπου μας και των κατοίκων του και μόνο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος σε συνέντευξή του

Ο Παναγιώτης Χριστόφας είναι πολιτικός μηχανικός, που έχει δουλέψει ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα των δημοσίων και ιδιωτικών έργων, και έχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Τον Μάιο του 2019 ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» όπου και εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ορίστηκε θεματικός αντιπεριφερειάρχης «Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας» και τον Σεπτέμβριο του 2021 ανέλαβε επιπλέον και τις αρμοδιότητες του ΕΣΠΑ έως και τον Οκτώβριο του 2022, όταν και παραιτήθηκε από τη θέση του, έχοντας ανακοινώσει πριν, την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου Μυτιλήνης, ως επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΜΠΡΟΣΤΑ». Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χριστόφας αναφερόμενος στα έργα που έχει ανάγκη η Μυτιλήνη, τονίζει ότι στόχος είναι «να καταστεί η πόλη της Μυτιλήνης βιώσιμη και λειτουργική, και τα χωριά μας να παραμείνουν ζωντανά». Κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος της Μυτιλήνης γιατί θεωρεί «πως με αυτόν τον τρόπο μπορώ να συμβάλλω πολύ πιο αποτελεσματικά ώστε ο τόπος μου να πάει μπροστά», ενώ τάσσεται σταθερά υπέρ του ανεξάρτητου και αδέσμευτου χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Παναγιώτη Χριστόφα, υποψήφιου δημάρχου Μυτιλήνης

Ερ: Γιατί υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης; Τι διαφορετικό έχετε να πείτε εσείς σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους;

Απ: Γιατί, πολύ απλά, θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο μπορώ να συμβάλλω πολύ πιο αποτελεσματικά ώστε ο τόπος μου να πάει μπροστά. Ένας τόπος όπου συνειδητά επέλεξα να επιστρέψω και να δημιουργήσω την οικογένειά μου, να μεγαλώσω τα παιδιά μου σ' αυτόν. Γι' αυτό άλλωστε η αυτοδιοικητική μας κίνηση με το όνομα «ΜΠΡΟΣΤΑ» ξεκίνησε τη δουλειά της εδώ και ενάμιση χρόνο. Δουλέψαμε με μια ομάδα ειδικών, τεχνοκρατών, επιστημόνων για μια σειρά προτάσεων, που ένα χρόνο πριν από τις εκλογές θέσαμε σε ανοικτή διαβούλευση με κατοίκους και φορείς, για να προκύψει «από κάτω προς τα πάνω» και το πρόγραμμά μας, το οποίο ανακοινώσαμε μέσα στο καλοκαίρι.

Επιπλέον, έχουμε σχηματίσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με συμμαχίες και συνεργασίες, με νέα πρόσωπα αλλά και επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς, ενώ έχουμε ήδη δημιουργήσει ομάδες σχεδιασμού και δράσης και ερχόμαστε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας αιρετών και διοικητικών υπηρεσιών, ώστε να υλοποιηθεί το όραμά μας για τον Δήμο.

Ερ: Ποια είναι τα τρία έργα που θα προωθήσετε άμεσα για την πόλη και τα χωριά του δήμου;

Απ: Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω πως δεν είναι μόνο τρία, αλλά περισσότερα. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφερθώ στην ολοκλήρωση ενός έργου που σχεδιάστηκε από την προ-προηγούμενη και ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που δεν είναι άλλο από το κολυμβητήριο στα Θέρμα. Επίσης, στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση μιας κυκλοφοριακής μελέτης για όλη την πόλη της Μυτιλήνης με προτεραιότητα στους πεζούς, στα άτομα με αναπηρία και στους χρήστες ποδηλάτων, που μεσοπρόθεσμα θα δρομολογήσει μια μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία της πόλης. Επιπλέον, η δημιουργία πεζόδρομων - ποδηλατόδρομων στο πλαίσιο ευρύτερων αναπλάσεων και ενοποίηση με τους υπάρχοντες στα Τσαμάκια και στο Κάτω Κάστρο για τη σύνδεση από το Καλαμάρη έως την Κράτηγο. Θα αναφέρω και ένα τέταρτο, όμως, τα ζητήματα καθαριότητας, που απασχολούν και την πόλη και τους οικισμούς μπορούν και θα επιλυθούν επίσης άμεσα.

Η προσέγγιση μας είναι πως με σωστή προτεραιοποίηση θα λύνουμε άμεσα τα μικρά προβλήματα και θα σχεδιάζουμε και θα δρομολογούμε την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων, που λύνουν μεγαλύτερα ζητήματα. Και σε κάθε περίπτωση, ό,τι κάνουμε θα είναι στην κατεύθυνση του να καταστεί η πόλη της Μυτιλήνης βιώσιμη και λειτουργική, και τα χωριά μας να παραμείνουν ζωντανά.

Ερ: Ποια είναι η γνώμη σας για τη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης με το κράτος και τους φορείς του;

Απ: Είναι σαφές και δεδομένο πως η τοπική αυτοδιοίκηση, ως αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου διοικητικού μηχανισμού της χώρας μας, οφείλει να συνεργάζεται με το κράτος και τους φορείς του, αλλά και το κράτος να έχει διάθεση συνεργασίας με την αυτοδιοίκηση. Όπως επίσης, πρέπει να υπάρχει συνεργασία και μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, δήμων και περιφέρειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κομματικά χαρακτηριστικά, είμαι σταθερά υπέρ του ανεξάρτητου και αδέσμευτου χαρακτήρα της.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στη σύνθεση της αυτοδιοικητικής μας κίνησης, στην οποία συμμετέχουν άτομα που σε εθνικό επίπεδο έχουν υποστηρίξει, ή έχουν οργανωθεί σε διαφορετικά κόμματα σε όλο το δημοκρατικό τόξο. Για τον Δήμο Μυτιλήνης, όμως, δεν υπηρετούμε κανένα κόμμα, αλλά θέτουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία του τόπου μας και των κατοίκων του και μόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ