Νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου
Τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης σκηνής της χώρας, αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Χουβαρδάς, μετά την απώλεια του Νίκου Κούρκουλου στις 30 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τον ιδρυτή του πρωτοποριακού θεάτρου "Αμόρε" (Θέατρο του Νότου), ο οποίος και θα αναλάβει τα καθήκοντά του από τον προσεχή Ιούνιο, αφού ολοκληρώσει τις θεατρικές του υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδας, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, η επιλογή έγινε με βάση το προφίλ του συγκεκριμένου ανθρώπου που περιλαμβάνει αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες, τη διεθνή εμπειρία και την επίδειξη καλλιτεχνικού έργου.

Άλλωστε, όπως εξήγησε ο κ. Βουλγαράκης, "ο Γιάννης Χουβαρδάς ανήκει στο δυναμικό των νεώτερων ανθρώπων στο ελληνικό θέατρο, ενώ είναι σε θέση να συνδυάσει τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα του Εθνικού Θεάτρου με τις νέες, παγκόσμιες θεατρικές τάσεις".

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό στο πρόσωπο του εκλιπόντος Νίκου Κούρκουλου που όπως είπε χαρακτηριστικά, "έπαιξε καταλυτικό ρόλο και έδωσε προοπτική και όραμα σε έναν οργανισμό όπως το Εθνικό Θέατρο".

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Χουβαρδάς, από το εξωτερικό, όπου βρίσκεται δήλωσε ότι: "είναι εξαιρετική τιμή για μένα η νέα θέση. Τιμώ τον Νίκο Κούρκουλο και το έργο που επετέλεσε στο Εθνικό Θέατρο. Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο και θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ με όλες τις δυνάμεις μου. Ζητώ μικρή πίστωση χρόνου μέχρι να έρθω στην Ελλάδα και να ενημερωθώ".

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου γεννήθηκε το 1950, είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών καθώς της Royal Academy of Dramatic Art του Λονδίνου(1975). Επίσης, σπούδασε δραματολογία και σκηνοθεσία στο Κρατικό Θέατρο της Βυρτεμβέργης (1980).

Υπήρξε συνιδρυτής, σκηνοθέτης και ηθοποιός στη Θεατρική Συντεχνία, 1977-1980. Έχει περιοδεύσει σε πολλά Φεστιβάλ της Ελλάδος και του εξωτερικού,ενώ οργάνωσε το διεθνές φεστιβάλ "Διεθνείς Ημέρες Ανοιχτού Θεάτρου", με εναλλακτικά θεατρικά συγκροτήματα από την Πολωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Αργεντινή, την Κύπρο κ.α.

Από το 1977 μέχρι το 1990 συνεργάστηκε με Εθνικά και Κρατικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 1991 ίδρυσε το Θέατρο του Νότου, έναν πολιτιστικό οργανισμό αφιερωμένο στην ανανεωτική δουλειά και στη διεθνή συνεργασία στον τομέα του θεάτρου, με τον οποίο έκτοτε συνεργάζεται αποκλειστικά, έχοντας ανεβάσει έργα των Σαίξπηρ (Οθέλλος, Δωδέκατη νύχτα, Μακμπέθ), Γκαίτε (Στέλλα, Κλαβίγκο), Ευριπίδη (Ιφιγένεια εν Ταύροις σε συμπαραγωγή με το θέατρο La Mama της Νέας Υόρκης), Ρακίνα (Φαίδρα, Βερενίκη), Μπρούκνερ (Η αρρώστια της νιότης), Ίψεν (Έντα Γκάμπλερ), Τσέχοφ (Τρεις αδελφές).

Τα τελευταία έξι χρόνια, σκηνοθετεί και πάλι στο εξωτερικό, ιδίως όπερες. Έχει συνεργαστεί με την Όπερα του Γκέτεμποργκ, την Όπερα της Κοπεγχάγης, το Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Σουηδίας, το Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας κ.α.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς έχει αποσπάσει βραβεία για τις σκηνοθεσίες του, έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα, άρθρα για το θέατρο, ποίηση, μεταφράσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Εθνικού Θεάτρου, της ΕΡΤ ΑΕ και του ΟΠΕΠ.
Πηγή: skai.gr