Κλείσιμο

Μήνυμα Βρυξελλών σε Τουρκία: Θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

Κληθείς - στο πλαίσιο του καθημερινού briefing της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας», o  νεοδιορισθείς εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο απάντησε ως εξής:

«Ευχαριστούμε για την ερώτηση. Σε αυτό το στάδιο θα απαντήσουμε πιο γενικά και εάν στη συνέχεια έχετε follow upερωτήσεις, θα σας απαντήσουμε σε διμερές επίπεδο.

Γνωρίζετε ότι η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφή τη θέση του, ότι, δηλαδή, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Σε νέα ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου, ο οποίος ζήτησε τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, ο Σλοβάκος εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τιςδιαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».

Η στάση του Βερολίνου

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τη συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και γι' αυτό δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπρόιλ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση της ανακοίνωσης, αλλά δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί σχετικά με τις λεπτομέρειές της ή να επιβεβαιώσει «εάν όσα γνωστοποιήθηκαν πράγματι ισχύουν και τι είναι πράγματι περιεχόμενο της συμφωνίας και τι όχι».

Το Παρίσι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν θα δωρίσει έξι πλοία στη Λιβύη, τα οποία θα βοηθούσαν τη χώρα να ενισχύσει τον έλεγχο των ακτών της, εξαιτίας της «κατάστασης» που επικρατεί επί του πεδίου, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

skai.gr - ΑΜΠΕ