Κρυμμένη εικόνα

Κρυμμένη εικόνα
Μια σπάνια και άγνωστη στη βιβλιογραφία εικόνα φιλοτεχνημένη το 1646 από το ρεθύμνιο ιερέα και ζωγράφο Εμμανουήλ Τζάνες αποκαλύφθηκε μετά την απομάκρυνση αργυρού πλαισίου από την 25η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η εικόνα, που βρισκόταν στον ιερό ναό του Ιωάννη Προδρόμου στο Κρανίδι, αναπαριστά τον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, μετωπικό και όρθιο να κρατά έναν αμνό. Η εικόνα πλαισιώνεται από 12 διάχωρα με σκηνές του βίου του Αγίου σε μικρογραφία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εικόνα προερχόμενη από την περιοχή του Ναυπλίου και διαστάσεων 1,22x1,03μ , καλύφθηκε με αργυρή επένδυση περίπου στα 1760 με αποτέλεσμα να καλυφθεί όλη η ζωγραφική επιφάνεια, αλλά και η υπογραφή του αγιογράφου.

Όταν πριν μερικούς μήνες απομακρύνθηκε η επένδυση προκειμένου να μεταφερθεί για συντήρηση, με έκπληξη οι συντηρητές ανακάλυψαν την πραγματική εικόνα καθώς και η υπογραφή ""χειρ Εμμ. Τζάνες 1646".

Παρουσιάζοντας την εικόνα, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, τόνισε ότι πρόκειται για σπάνια, άγνωστη εικόνα που βρέθηκε σε καλή κατάσταση. Όσο για τις μερικές αλλοιώσεις που υπάρχουν φαίνεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που έχει αναλάβει και την συντήρηση, ότι θα αποκατασταθούν με σχετική ευκολία.
Πηγή: skai.gr