Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Στα 65.077 ανέβηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια ημερήσια αύξηση της τάξης των 4.344, που δείχνει έναν σταθερό ρυθμό αύξησης την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, έως τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 7.978 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είχαν χάσει τη ζωή τους, μια ημερήσια αύξηση 881 θανάτων, χαμηλότερη από το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 936. Παρόλα αυτά, τα μεταγενέστερα στοιχεία από τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο στους 8.063.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 16.784, μια ημερήσια αύξηση της τάξης μόνο του 2%.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ο νοσηλευόμενος στην εντατική Πρωθυπουργός Τζόνσον κάνει «θετικά βήματα προόδου» και παραμένει ευδιάθετος.

Ο κ. Ράαμπ, που έκανε την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε επίσης ότι τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας θα παραταθούν.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπο των θυσιών που κάνουμε, αλλά οι θάνατοι αυξάνονται και δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση της πανδημίας, επομένως είναι νωρίς ακόμα να άρουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Ράαμπ, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα ακόμα και ενόψει του Πάσχα που για τους Βρετανούς είναι αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης παράτασης των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά από σύσκεψη των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης.

Ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της διακοπής μετάδοσης του ιού στην κοινότητα έχει σταθεροποιηθεί ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων.

Ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος καθηγητής Κρις Γουίτι πρόσθεσε ότι η χρονική περίοδος διπλασιασμού των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σε περίπου έξι ημέρες, ως αποτέλεμα των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης.

Ο σερ Πάτρικ είπε επίσης ότι είναι ενθαρρυντικές οι συνεχείς μικρές ημερήσιες μειώσεις στον αριθμό των νέων νοσηλειών και των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι αναμένει να βλέπει αύξηση του αριθμού των θανάτων για δύο εβδομάδες μετά από την αρχή μείωσης των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.