Δώστε αστείες ονομασίες στα λαχανικά

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους ή όποιο άλλο φαγητό για το οποίο αντιδρούν. Οι γονείς να τα \"βαφτίσουν\" με άλλα ονόματα, καθώς σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η μετονομασία του φαγητού μπορεί να κάνει θαύματα και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Η μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, έδειξε ότι όταν 186 τετράχρονα παιδιά είχαν να φάνε καρότα, έτρωγαν διπλάσια ποσότητα, αν οι γονείς τους τα εμφάνιζαν με πρωτότυπες ή αστείες ονομασίες, για παράδειγμα \"καρότα ακτίνων Χ\" ή \"φασόλια σούπερ-δύναμης\" ή \"μπρόκολα δεινοσαύρων\".

Μετά από ένα διάστημα διατροφής με \"ξαναβαφτισμένα\" φαγητά, τα παιδιά συνέχιζαν να τρώνε κατά μέσο όρο 50% περισσότερα καρότα καθημερινά, ακόμα κι όταν οι γονείς είχαν σταματήσει πια να τα ονομάζουν με τα ασυνήθιστα ονόματα.

Όμως ανάλογες μελέτες έχουν δείξει ότι στην \"παγίδα\" πέφτουν και οι ενήλικες. Έρευνα σε εστιατόρια έχει διαπιστώσει ότι όταν οι ιδιοκτήτες αλλάζουν τα ονόματα των πιάτων που σερβίρουν και τους δίνουν πρωτότυπα ονόματα, όχι μόνο οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 28%, αλλά και η αξιολόγηση της γεύσης των πιάτων από τους πελάτες αυξάνει κατά 12%, αν και δεν έχει αλλάξει τίποτε στο περιεχόμενο του.

Είτε στα μικρά παιδιά, είτε στους μεγάλους, η επίδραση είναι ίδια τελικά, σύμφωνα με τους ερευνητές: \"Ίδιο φαγητό αλλά διαφορετικές προσδοκίες και τελικά, μια διαφορετική εμπειρία\", ή με πιο απλά λόγια, \"όλα στο μυαλό μας βρίσκονται\".
Πηγή: skai.gr