Ασύρματη διέγερση εγκεφαλικών κυττάρων

Ο εγκέφαλός μας δε θα μπορούσε να μη συμβαδίσει με την ασύρματη εποχή στην οποία ζούμε. 

Για του λόγου το αληθές, μία επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ βρήκε μία νέο μέθοδο που στο μέλλον θα επιτρέπει στους γιατρούς να ενεργοποιούν ασύρματα τους νευρώνες, δηλαδή τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η χρησιμοποίηση ηλεκτρικών σημάτων για ενεργοποίηση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να θεραπευτούν μετά από ένα τραύμα στο κεφάλι ή όσους πάσχουν από ασθένειες όπως το Πάρκινσον. Όμως κάτι τέτοιο απαιτεί συνήθως χειρουργική εμφύτευση μεταλλικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, τα οποία είναι συνδεμένα με ενοχλητικά σύρματα.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο (Κλίβελαντ) των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή νευροεπιστημών Μπεν Στρόουμπριτζ και τον καθηγητή χημείας Κλέμενς Μπούρντα, ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο, που περιγράφεται στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό χημείας "Angewandte Chemie".

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, τοποθετούν μικροσκοπικές σφαίρες πλάτους δέκα νανομέτρων, δηλαδή πολύ μικρότερες από ένα ανθρώπινο κύτταρο, δίπλα από ένα νευρώνα. Οι νανο-σφαίρες είναι φτιαγμένες από ημιαγωγούς που ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό όταν διαπερνώνται από υπέρυθρο φως, μια διαδικασία που μοιάζει με τις ηλιακές κυψέλες που παράγουν ηλεκτρισμό, όταν πέφτει πάνω τους το φως του ήλιου.

Τα νανοσωματίδια, αφού φωτιστούν, παράγουν ένα ηλεκτρικό πεδίο ή ρεύμα που ενεργοποιεί τους διπλανούς νευρώνες, οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό σήμα. Αν τα σωματίδια τοποθετηθούν κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, είναι δυνατό να ενεργοποιηθούν από φως που λάμπει από έξω από το σώμα, αλλιώς χρησιμοποιείται ένα μικροσκοπικό καλώδιο οπτικής ίνας για να μεταφέρει το φως στο εσωτερικό του σώματος.

Τα νανοσωματίδια θα επενδυθούν με ένα βιοσυμβατό γυαλί για να μην είναι τοξικά για τον οργανισμό. Η τεχνική πάντως, πριν τύχει ευρύτερης κλινικής εφαρμογής, πρέπει να τελειοποιηθεί πρώτα και να δοκιμαστεί πειραματικά σε διάφορες περιπτώσεις ασθενών με κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα και νεύρα.
Πηγή: skai.gr