Αρχαιοφύλακες για την ερωτική ταινία στην Ακρόπολη: Να μην ξαναζήσουμε τέτοια ξεφτίλα

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια ξεφτίλα και τέτοια ντροπή» δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχαιοφύλακες παίρνοντας θέση για την ερασιτεχνική μικρού μήκους ταινία με τον τίτλο «Ξεπαρθενών», που γυρίστηκε κάτω από την Ακρόπολη και απεικονίζει ζευγάρι ανδρών να κάνει έρωτα σε δημόσια θέα κάτω από τον ιερό βράχο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεων Αρχαιοτήτων πρόκειται για «μια απαράδεκτη και σχεδιασμένη πράξη, η οποία είχε μοναδικό στόχο να βλάψει τη χώρα και τον πολιτισμό μας». Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΥΦΑ ζητεί να διερευνηθούν οι ευθύνες των συντελεστών της ταινίας. 

Οι αρχαιοφύλακες επισημαίνουν την υποστελέχωση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, αλλά διευκρινίζουν ότι «ακόμα και αν ήταν διπλάσιος ο αριθμός των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη, πάλι θα ήταν δύσκολο να αποτραπεί». 

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες που έγιναν εφικτά τα γυρίσματα και να αποδοθούν ευθύνες.

Η ανακοίνωση των αρχαιοφυλάκων αναλυτικά

«Με μεγάλη αγανάκτηση και ντροπή παρακολουθήσαμε πλάνα από μία αισχρή κατά τα άλλα «ταινία», σκηνή της οποίας γυρίστηκε στην Ακρόπολη. Μια απαράδεκτη και σχεδιασμένη πράξη, η οποία είχε μοναδικό στόχο να βλάψει τη χώρα και τον πολιτισμό μας. Η επιλογή του τόπου ήταν άκρως προκλητική, όταν σχεδόν η μοναδική θετική αναφορά παγκοσμίως είναι ο πολιτισμός μας. Αυτό που έγινε δεν είναι απλά μία πράξη βεβήλωσης μνημείου.

»Θέλουμε όμως να σας ενημερώσουμε ότι προβλήματα στελέχωσης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων υπήρχαν και υπάρχουν και αυτό έχει να κάνει με το ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν ποτέ δεν εγκρίνει προσλήψεις αρχαιοφυλάκων. Όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι μια σχεδιασμένη πράξη, ακόμα και όταν πρόκειται για κλοπή, δεν αποτρέπεται εύκολα. Ακόμα και αν ήταν διπλάσιος ο αριθμός των αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη, πάλι θα ήταν δύσκολο να αποτραπεί, γιατί βλέπετε δεν μπορούμε να έχουμε ένα φύλακα πίσω από κάθε επισκέπτη για να τον προσέχει. Και επειδή μιλάνε για ευθύνες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα διερευνηθούν, μήπως θα έπρεπε να μιλήσουμε και για ευθύνες των συντελεστών αυτής της «ταινίας»; Δε μπορεί να φταίει το θύμα και όχι ο θύτης. Εκτός κι αν η ατιμωρησία και ο ωχαδερφισμός έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία.

»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια ξεφτίλα και τέτοια ντροπή». 

Πηγή: skai.gr