Βάλτε... πάγο στα ψάρια

Ψάρια με υψηλές συγκεντρώσεις μικροβίων... φέρνει στο τραπέζι η ρύπανση των θαλασσών, αλλά και οι κακές συνθήκες διαχείρισης των αλιευμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι "ό,τι ρίχνουμε στη θάλασσα, τελικά θα φτάσει στο πιάτο μας".

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποίησαν σχετικές μετρήσεις σε δείγματα ψαριών από τη στιγμή της αλίευσης έως και τη διάθεσή τους στην αγορά, εντόπισαν πλήθος παθογόνων μικροβίων σε υψηλές συγκεντρώσεις. Μάλιστα, σε ένα συγκεκριμένο δείγμα εντοπίστηκε μικρόβιο που "κανονικά" βρίσκεται μόνο σε… ενδονοσοκομειακά απόβλητα. Οι ερευνητές, πάντως, επισημαίνουν ότι σε λίγες περιπτώσεις το μικροβιακό φορτίο που ανιχνεύτηκε μετρήθηκε σε συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα υγείας.

Όπως εξηγεί η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης κα Ιωάννα Ηλιοπούλου, "τα ψάρια θα πρέπει μόλις αλιεύονται να μπαίνουν σε πάγο και όχι σε θαλασσινό νερό, όπως συνηθίζεται, αφού ένα ψάρι που έχει συντηρηθεί σε 0 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αντέξει έως και 19 ημέρες, ενώ ένα ψάρι συντηρούμενο σε νερό μετά μία μόλις ημέρα είναι ακατάλληλο για κατανάλωση".

Έτσι εξηγείται ότι από τα δείγματα που εξετάστηκαν, τα ψάρια που είχαν διατηρηθεί σε πάγο βρέθηκαν να έχουν ελάχιστο μικροβιακό φορτίο. Αντίθετα εκείνα που είχαν διατηρηθεί σε νερό περιείχαν έως και δέκα φορές περισσότερα μικρόβια ανά γραμμάριο. Πρόκειται για μικρόβια όπως το Pseudomonas aeruginosa & Vibrio vulnificus, που σε αυξημένο αριθμό μπορούν να προκαλέσουν σηψαιμία, λοιμώξεις, ενδοκαρδίτιδα και ενδομητρίτιδα και γαστρεντερικές διαταραχές και το Vibrio alginolyticus που έχει ενοχοποιηθεί για δερματίτιδες και ωτίτιδες.
Πηγή: skai.gr