Βακτήρια και χέρια

Τα χέρια των γυναικών έχουν περισσότερα βακτήρια αν και τα πλένουν πιο συχνά από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι γυναίκες και άνδρες, έχουν πολλούς περισσότερους τύπους βακτηρίων στα χέρια τους, από ό,τι περίμεναν να βρουν οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Αssociated Press και του New Scientist.

Tους υπεύθυνους της έρευνας Ρομπ Νάιτ, καθηγητή βιοχημείας, και Νόα Φίρερ, καθηγητή εξελικτικής βιολογίας, εξέπληξε επίσης πόσο διαφορετικά βακτήρια "κουβαλούσαν" στα χέρια τους οι διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά και πόσο διαφορετική ήταν η ποικιλία ανάμεσα στα δύο χέρια του ίδιου ατόμου.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Proceedings" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, διαπίστωσε την ύπαρξη συνολικά 4.742 βακτηρίων στα ανθρώπινα χέρια, εκ των οποίων μόνο τα πέντε βρέθηκαν σε όλα τα χέρια (στρεπτόκοκος, σταφυλόκοκος, λακτοβάκιλος κ.α.), ενώ το 45% χαρακτηρίστηκαν σπάνια είδη.

Κατά μέσο όρο ένα ανθρώπινο χέρι φιλοξενεί 150 είδη βακτηρίων.

Το αριστερό και το δεξί χέρι του ίδιου ανθρώπου έχουν κοινό μόνο το 17% των συνολικών βακτηρίων.

Ορισμένα βακτήρια είναι συχνότερα στο αριστερό ή το δεξί χέρι, ανάλογα με το ποιο από τα δύο είναι το κυρίαρχο, αν δηλαδή το άτομο είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν βέβαιη απάντηση στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες είναι φορείς περισσότερων βακτηρίων, αλλά μια ερμηνεία σχετίζεται με την οξύτητα του δέρματος, καθώς οι άνδρες γενικά έχουν μεγαλύτερη οξύτητα, σε σχέση με τις γυναίκες, γεγονός που "αποθαρρύνει" τα βακτήρια.
Πηγή: skai.gr