Πανδημία γρίπης πτηνών;

Πανδημία γρίπης πτηνών;
Ορισμένα στελέχη της γρίπης των πτηνών εξελίσσονται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση χαρακτηριστικών που είναι ύποπτα για την πρόκληση μιας ανθρώπινης πανδημίας, προβλέπει μελέτη που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Σικάγου.

Αναλύσεις που έγιναν σε δείγματα πρόσφατων ιών της γρίπης των πτηνών έδειξαν ότι ορισμένα στελέχη Η7, που προκάλεσαν μικρές μολύνσεις και δεν ήταν μεταδοτικά στη Βόρεια Αμερική μεταξύ του 2002 και του 2004, αύξησαν τη συγγένειά τους με στοιχεία των κυττάρων της ανθρώπινης τραχείας.

Πειράματα που έγιναν στη συνέχεια σε νυφίτσες επέτρεψαν ωστόσο να φανεί ότι τα στελέχη αυτά δεν είναι ακόμη πράγματι μεταδοτικά.

Όμως ένα στέλεχος του ιού Η7Ν2, μια μορφή της γρίπης των πτηνών με χαμηλή παθογένεια που είχε απομονωθεί το 2003 σε έναν άνθρωπο στη Νέα Υόρκη, πολλαπλασιάστηκε στο αναπνευστικό σύστημα μιας νυφίτσας και μεταδόθηκε μεταξύ μολυσμένων ζώων και υγιών ζώων, αφήνοντας την υπόνοια ότι η μετάδοσή του θα μπορούσε να είναι πιθανή και μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με ερευνητές, το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί κι άλλο προς την κατεύθυνση των ίδιων μολυσματικών ιδιοτήτων που ήταν υπεύθυνες για τις παγκόσμιες πανδημίες του 1918, του 1957 και του 1968.
Πηγή: skai.gr