Νορβηγία: Δεν υπάρχει ευθεία συσχέτιση των θανάτων ηλικιωμένων με τα εμβόλια – Δήλωση Φάουτσι

Οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι δεν βρήκαν στοιχεία που συσχετίζουν ευθέως το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech με τους θανάτους  ηλικιωμένων. 

«Με βάση αυτές τις αναφορές δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι κοινές ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως ο πυρετός και η ναυτία, μπορεί να συμβάλουν σε μια πιο σοβαρή κατάσταση και σε θανατηφόρα έκβαση σε ορισμένους αδύναμους ασθενείς με σοβαρές υποκείμενες ασθένειες» επισήμανε ο Sigurd Hortemo, επικεφαλής ιατρός του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων. 

Ωστόσο, οι νορβηγικές υγειονομικές αρχές συνέστησαν μια αξιολόγηση σχετικά με τους «ασθενείς με εύθραυστη υγεία ή ασθενείς σε τελικό στάδιο», προκειμένου να αποφασιστεί εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών. 

«Οι αναφερόμενες υποθέσεις δεν είχαν καμία επίδραση στη νορβηγική στρατηγική εμβολιασμού», πρόσθεσε επίσης γραπτή δήλωση του Νορβηγικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 23 ηλικιωμένων που είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer / BioNTech COVID-19 λέγοντας ότι 13 από τους θανάτους πιθανώς σχετίζονται με παρενέργειες του εμβολίου, όπως πυρετός και ναυτία. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες σε όλο τον κόσμο για τις παρενέργειες του εμβολίου. 

Περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι έχουν λάβει μέχρι τώρα μια δόση στη Νορβηγία, σύμφωνα με στοιχεία του ιστόστοπου OurWorldInData με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα κρούσματα στη σκανδιναβική χώρα ανέρχονται σε 59.034, συμπεριλαμβανομένων 521 θανάτων.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι επισήμανε ότι οι θάνατοι θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο του πληθυσμού στον οποίο συνέβησαν - ένα γηροκομείο με εξαιρετικά αδύναμα άτομα.
 

Πηγή: skai.gr