Ζητούν ΝΑΤΟ παγκόσμιας εμβέλειας

Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την επέκτασή του ώστε να καταστεί μια \"παγκόσμια\" συμμαχία που θα περιλαμβάνει \"δημοκρατικές χώρες\" όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, υποστήριξε ο Τομ Λάντος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Δημοκρατικός, Καλιφόρνια). Ο Λάντος τόνισε ότι χώρες που δεν είναι μέλη του Συμφώνου έχουν αναλάβει \"μεγάλες ευθύνες\" ως συνεργάτες του.

Η Αυστραλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που συνεισέφεραν δυνάμεις στην εκστρατεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001.

\"Δεν θα έκανε τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή (του ΝΑΤΟ) να αισθάνεται πιο άνετα για τις επερχόμενες παγκόσμιες κρίσεις το να είχε ένα ΝΑΤΟ παγκόσμιας εμβέλειας;\", είπε ο Λάντος, πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Διεθνείς Σχέσεις.

Ο κορυφαίος επιχειρησιακός αξιωματικός του ΝΑΤΟ αμερικανός στρατηγός Μπαντζ Κράντοκ επισήμανε ότι οι αποστολές του συμφώνου εκτείνονται από την παρουσία τους στο Αφγανιστάν ως την παροχή αεροπορικής υποστήριξης στις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ.

\"Από πλευράς βέλτιστης στρατιωτικής πρακτικής, θα ήταν πολύ επιβοηθητικό το να έχουμε περισσότερες δημοκρατικές χώρες που αγαπούν την ειρήνη στη συμμαχία\", είπε ο Κράντοκ.

Ο Ντάνιελ Φράιντ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Θέματα, δήλωσε \"ποτέ μην λες ποτέ\", πρόσθεσε πάντως ότι το ΝΑΤΟ \"δεν είναι έτοιμο\" να κάνει ένα τέτοιο βήμα, αλλά αναπτύσσει συνεργασίες \"με χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και άλλες χώρες που επιθυμούν και είναι ικανές\". Ένδεκα χώρες μη - μέλη του ΝΑΤΟ εισφέρουν δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, και ισάριθμες στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr