«Πρωτοφανές, παράλογο»: Οργή Ζελένσκι για την απροθυμία του ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την Ουκρανία

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής αναφέρεται για ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν «συμφωνούν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι προϋποθέσεις» - Εκτός διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Ουκρανίας το Κίεβο - Διάσταση απόψεων στους κόλπους της συμμαχίας 

Την αγανάκτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκαλεί η απροθυμία του ΝΑΤΟ για έναν σαφή οδικό χάρτη ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα το Κίεβο είναι εκτός των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του στη σύνοδο του Βίλνιους. 

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρόκειται να δηλώσουν στο Βίλνιους ότι «είναι έτοιμη η Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία», αλλά σε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση που προκάλεσε άμεση καταδίκη από το Κίεβο για την απουσία αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που συζητήθηκε την Τρίτη δεσμεύεται να «αποστείλει πρόσκληση» στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία όταν «συμφωνούν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι προϋποθέσεις», είπαν στους Financial Times άτομα με γνώση του κειμένου. 

Ωστόσο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έβαλλε αμέσως κατά της συμμαχίας των 31 μελών για τη διαπραγμάτευση του κειμένου χωρίς την Ουκρανία στο τραπέζι. «H Ουκρανία αξίζει σεβασμό (…) Είναι πρωτοφανές και παράλογο όταν δεν ορίζεται χρονικό πλαίσιο ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ασαφής διατύπωση περί "προϋποθέσεων" ακόμη και για την πρόσκληση της Ουκρανίας (…) Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας (…) Για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει κίνητρο για να συνεχίσει τον τρόμο της», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος θα αναφέρει ότι το «μέλλον του Κιέβου είναι στο ΝΑΤΟ» χωρίς να παρέχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας, σχολίαζαν στους Financial Times γνώστες του κειμένου, διευκρινίζοντας πάντως ότι μπορεί να αλλάξει μέχρι να συμφωνηθεί από όλα τα μέλη. 

Ωστόσο, σε γραπτή δήλωση, ο Ζελένσκι είπε ότι είναι «πρωτοφανές και παράλογο όταν δεν τίθεται [ένα] χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας», ενώ επέκρινε και τους «ασαφείς όρους» του ΝΑΤΟ για την πρόσκληση του Κιέβου. 


Το συμβιβαστικό σχέδιο έχει ως στόχο να δείξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα είναι μια δυνητικά γρήγορη πολιτική απόφαση που θα παρακάμπτει την επίσημη διαδικασία ένταξης του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας ότι χαμηλώνει ο πήχης για την ένταξη των νέων μελών. 

Το να βρεθεί τρόπος να αναγνωριστούν οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη ενόσω αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα έχει αποκαλύψει τη διάσταση απόψεων στους κόλπους της συμμαχίας, με εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, και με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία να διστάζουν να υπονοήσουν ότι η ένταξη του Κιέβου είναι αναπόφευκτη χωρίς να τίθενται όροι. Το NATO θα χαράξει «δρόμο μεταρρυθμίσεων» για την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να προσχωρήσει στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά χωρίς «χρονοδιάγραμμα», ξεκαθάρισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. 

Από την άλλη πλευρά, κυρίως μέλη της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, με την υποστήριξη της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν ζητήσει να συμπεριληφθεί η λέξη «πρόσκληση» στη δήλωση και να αναγνωριστεί ότι θα ήταν πολιτική, και όχι τεχνική απόφαση, η κλήση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη: «Η θέση που δικαιούται η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ». «Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτή τη σύνοδο κορυφής είναι ότι αυτή η δέσμευση επιβεβαιώνεται, και ότι υπάρχει αποδεδειγμένη πρόοδος προς αυτόν τον στόχο και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», πρόσθεσε ο Σουνάκ. 

Ωστόσο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε κίνηση για την επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν «δυνητικά πολύ επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», σύμφωνα με το Interfax. 

Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων αναφέρει επίσης ότι οι σύμμαχοι «αναγνωρίζουν ότι η πορεία της Ουκρανίας προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση» έχει προχωρήσει «πέρα από την ανάγκη για το σχέδιο ένταξης», δηλαδή στην επίσημη διαδικασία ένταξης του ΝΑΤΟ. Σημειώνει επίσης ότι το Κίεβο έχει «σημειώσει ουσιαστική πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε στην έναρξη της συνόδου κορυφής την Τρίτη ότι πιστεύει ότι «οι σύμμαχοι θα στείλουν ένα σαφές, ενωμένο και θετικό μήνυμα στην πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι αναμένει η δήλωση «να δημοσιοποιηθεί εντός ωρών».

Πηγή: skai.gr