Κλείσιμο

Telegraph για ΝΑΤΟ: Εγγυήσεις ασφαλείας αλλά όχι χρονοδιάγραμμα πλήρους ένταξης για την Ουκρανία

Το αίτημα του Κιέβου να λάβει ένα χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ένταξη, ωστόσο, έχει μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, προσθέτει το δημοσίευμα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι κορυφαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία, θα προσφέρουν στην Ουκρανία ένα σχέδιο εγγυήσεων ασφαλείας σε «στιλ Ισραήλ», αλλά όχι χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, αναφέρει η βρετανική Daily Telegraph.

Το σχέδιο θα προβλέπει μακροπρόθεσμο εξοπλισμό του Κιέβου ώστε να αμύνεται έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Οι σύμμαχοι αναμένεται να δεσμεύονται νομικά για τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωμάτες που εμπλέκονται στις συζητήσεις και έχουν μιλήσει στην Telegraph.

Αναμένεται επίσης να δοθούν υποσχέσεις για την περαιτέρω εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, για την ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας και για παροχή βοήθειας ώστε να αναβαθμιστούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα επίπεδα των νατοϊκών δυνάμεων.

Το αίτημα του Κιέβου να λάβει ένα χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ένταξη, ωστόσο, έχει μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οι τέσσερις δυτικές δυνάμεις θεωρούν πάντως πως το σχέδιο εγγυήσεων ασφαλείας είναι ένα βήμα προς την τελική ένταξη.

Οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου συνεχίζονταν τη Δευτέρα, αναφέρει η ανταπόκριση της εφημερίδας από το Βίλνιους, ενόψει της συνόδου κορυφής.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως το μοντέλο του Ισραήλ θα μπορούσε να παίξει έναν «σημαντικό ρόλο» στις συζητήσεις. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά λαμβάνει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις ΗΠΑ ώστε να διασφαλίζει «ποιοτική στρατιωτική υπέροχη» στη Μέση Ανατολή, με το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης να ανανεώνεται κάθε δεκαετία.

Στη συμφωνία με το Ισραήλ δεν περιλαμβάνεται δέσμευση στρατιωτικής συνδρομής από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη σε περίπτωση επίθεσης κατά της χώρας.

Πηγή: skai.gr