Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει νέους βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς και το Χάρκοβο

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει νέους βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς και το Χάρκοβο

Η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκσι

Τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο.

Επίσης, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας υποχωρούν, αργά αλλά αισθητά.

Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες κατά της Ρωσίας εξαιτίας της απόφασης του Ρώσου προέδρου Πούτιν να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία επιφέρουν αποτελέσματα και πρέπει να ενταθούν περαιτέρω.

Ανέφερε μάλιστα ότι θα ήθελε η Κίνα, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, να σταθεί πλευρό της Ουκρανίας.

Ο κ Ζελένσκι έκανε επίσης γνωστό ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι "διασώθηκαν" από τη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εξήγησε ότι την Παρασκευή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρεις περιοχές: Ντονέσκτ, Λουχάνσκ και Ζαπορόζια. "Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη ή αν είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει την πόλη μόνοι τους προτού μεταφερθούν με λεωφορείο στη Ζαπορόζια.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι περίπου 30 λεωφορεία εισήλθαν στην πόλη Ζαπορίζια. Ορισμένα λεωφορεία μετέφεραν άτομα που είχαν εγκαταλείψει τη Μαριούπολη μόνοι τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε περιοχές που ελέγχονται από ουκρανικές δυνάμεις.

Αυτοί οι κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν καταφέρει να φτάσουν στην πόλη Μπερντιάνσκ, που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, με τους ανθρώπους της οχηματοπομπής να τους προσφέρουν βοήθεια, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων στο Γαλλικό Πρακτορείο και επίσημους αξιωματούχους.

Δεν ήταν σαφές εάν ο Ζελένσκι αναφερόταν σε αυτά άτομα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία επρόκειτο να συνδράμει στην απομάκρυνση αμάχων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μέλη της Επιτροπής που στάλθηκε στη Μαριούπολη αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω, καθώς η προγραμματισμένη απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων από αυτήν την πόλη-λιμάνι που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν "αδύνατο" να γίνει χθες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ