Times: Να μην υποκύψει σε πιέσεις για βεβιασμένη ειρηνευτική συμφωνία προτρέπει τον Ζελένσκι το Λονδίνο

του Θανάση Γκαβού

Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία θα πιέσουν την Ουκρανία να δεχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία με σημαντικές υπαναχωρήσεις έναντι της Ρωσίας, υποστηρίζουν οι αρχισυντάκτες πολιτικών και αμυντικών θεμάτων της εφημερίδας Times σε ρεπορτάζ τους.

Επικαλούνται ανώτερη κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο που λέει πως υπάρχει ανησυχία ότι δυτικοί σύμμαχοι είναι υπερβολικά ανυπόμονοι για μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία.

Η ίδια πηγή δηλώνει πως άποψη του Λονδίνου είναι ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία θα πρέπει να κλείσει μόνο όταν η Ουκρανία είναι «στην ισχυρότερη δυνατή θέση».

Οι Times αποκαλύπτουν ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι το Σαββατοκύριακο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον Ουκρανό Πρόεδρος ότι ο Πούτιν είναι ένας «ψεύτης και νταής» που θα χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να φθείρει την ουκρανική πλευρά και να την υποχρεώσει σε παραχωρήσεις.

Ο κ. Ζελένσκι από την πλευρά του φέρεται να ήγειρε ανησυχίες για την πρόοδο των συνομιλιών και για το κατά πόσο η Ρωσία τις εκμεταλλεύεται για να αναδιατάξει και να ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Η βρετανική κυβερνητική πηγή λέει στους Times ότι αν οι Ουκρανοί κρατήσουν μέχρι να είναι στην ισχυρότερη δυνατή θέση στις διαπραγματεύσεις, θα μπορούσαν να κερδίσουν σημαντικές παραχωρήσεις από τη Μόσχα στο εδαφικό. Επίσης, μια τέτοια συνθήκη θα ευνοούσε την αυστηροποίηση των κυρώσεων, αλλά και τη δίωξη του Βλάντιμιρ Πούτιν ως δυνητικού εγκληματία πολέμου.

Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης, συμπληρώνουν οι Times, είναι ότι δεν πρέπει να προσφερθεί εύκολη διέξοδος στον Πούτιν, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έχει καταστήσει δημοσίως σαφές ότι θέλει εντατικοποίηση των κυρώσεων μέχρι να αποσυρθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από το ουκρανικό έδαφος.

Σημειώνεται από το δημοσίευμα ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει κατηγορήσει τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σουλτς για «λάθη» στην αντιμετώπιση του Κρεμλίνου και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι «φοβάται» τη Ρωσία (στο θέμα της πιθανής αποστολής αρμάτων μάχης).

Εν τω μεταξύ οι Times και η Telegraph επικαλούνται πηγές που λένε ότι ο αυξημένος θανατηφόρος οπλισμός που αποφασίστηκε χθες να σταλεί στην Ουκρανία θα περιλαμβάνει και λεγόμενα «περιφερόμενα πυρομαχικά», υπό τη μορφή drone.

Οι Times γράφουν ότι τα drone αυτά θα είναι παρόμοια με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» τύπου Switchblade που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr