Βρετανός υπουργός: Το Ην. Βασίλειο ίσως η πρώτη χώρα που θα περάσει στην ενδημική φάση της COVID-19

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Την αισιοδοξία της βρετανικής για την πορεία της πανδημίας λόγω της προόδου του εμβολιαστικού προγράμματος εξέφρασε με πρωινές δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος μέχρι πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό κατείχε το πόστο του Υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όπως σημείωσε, το κυβερνητικό πλάνο επέτρεψε το άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας το καλοκαίρι. «Κάποιοι είπαν ότι ήταν λάθος. Νομίζω ότι ήταν απολύτως το σωστό πράγμα να κάνουμε. Πιθανώς, ελπίζω χωρίς να εφησυχάζω, ότι θα είμαστε η πρώτη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που θα δείξει πώς μεταβαίνεις από την πανδημική στην ενδημική φάση (της COVID-19) χρησιμοποιώντας τα εμβόλια», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχάουι.

Από σήμερα, εξάλλου, όλοι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 40-49 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα κάλυπτε τους από 50 ετών και πάνω και τους πιο ευπαθείς.

Περίπου 500.000 πολίτες από 40-49 ετών μπορούν να κάνουν άμεσα την αναμνηστική δόση, καθώς έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη δεύτερη. Ακόμα μισό εκατομμύριο άτομα μπορούν να κλείσουν από τώρα το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν σε έναν μήνα, αφού έχει παρέλθει πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση.

Ήδη έχουν χορηγηθεί πάνω από 15 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 26,2% του πληθυσμού από 12 ετών και πάνω. Οι δεύτερες δόσεις που έχουν χορηγηθεί ξεπερνούν τα 46 εκατομμύρια, δηλαδή στο 80,3% των 12 ετών και πάνω, ενώ την πρώτη δόση έχουν κάνει πάνω από 50 εκ. πολίτες, δηλαδή το 88,3% του πληθυσμού από 12 ετών και πάνω.

Από σήμερα, επίσης, οι 16χρονοι και οι 17χρονοι μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

Σε συνεντεύξεις του την Κυριακή ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να χορηγηθεί τελικά σε όλους τους ενήλικες στο μέλλον. Όπως είπε, έχει ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών και ανοσοποίησης να εξετάσει αν πρέπει να δοθεί στους 18 ετών και πάνω.

Ο ίδιος απέκλεισε, εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός όπως στην Αυστρία, σχολιάζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «τυχερό» διότι έχει χαμηλότερα ποσοστά διστακτικότητας έναντι των εμβολίων από άλλες χώρες.

Παρά την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προειδοποιούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για να φανεί αν θα μπορέσει να παγιωθεί μια πτωτική τάση στα κρούσματα, που την Κυριακή έφτασαν πάλι τις 40 χιλιάδες, αυξημένα κατά περίπου 12% σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή.

Ο καθηγητής Πίτερ Όπενσο, από την επιτροπή Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Ιούς του Αναπνευστικού (Nervtag) που συμβουλεύει την κυβέρνηση, δήλωσε το πρωί ότι κατά τη γνώμη του η χώρα θα έπρεπε να επιστρέψει στη χρήση μάσκας λόγω του υψηλού επιπέδου των λοιμώξεων.

«Ανησυχώ... Κανένα μέτρο από μόνο του δε θα είναι επιτυχημένο. Χρειαζόμαστε συνδυασμό μέτρων, που περιλαμβάνουν τον ενισχυτικό εμβολιασμό, τις τρίτες δόσεις, αλλά επίσης το να φοράμε μάσκες και να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μη μεταδίδουμε τον ιό», είπε ο Βρετανός καθηγητής.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην ηπειρωτική Ευρώπη, ο καθηγητής Όπενσο είπε: «Η κατάσταση μοιάζει να έχει πραγματικά αποσταθεροποιηθεί σε μερικές περιοχές της Ευρώπης εξαιτίας παραπληροφόρησης, ιδίως αναφορικά με τα εμβόλια».

Πηγή: skai.gr