Να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι καλεί τους Βρετανούς οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάποιοι χρειάζεται να αποδεχθούν ότι είναι σε χειρότερη οικονομική θέση» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Χιου Πιλ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Να αποδεχθούν ότι πλέον είναι φτωχότεροι λόγω των συνθηκών που έχουν οδηγήσει σε έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, Χιου Πιλ.

Μιλώντας σε podcast ο αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας καυτηρίασε το γεγονός ότι αντιδρώντας στους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων του τελευταίου χρόνου, οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών και οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές τους.

Όπως είπε, επαναλαμβάνοντας προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, οι κινήσεις αυτές πλήττουν τις προσπάθειες να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, η τιμή του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο 10,1%, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας, που διαμορφώνεται πλέον στο 4,25%.

Το επιχείρημα των αξιωματούχων της κεντρικής απορρίπτεται από τα συνδικάτα εργαζομένων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, που από το Νοέμβριο πραγματοποιούν συχνές απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως λένε, οι προσφερόμενες αυξήσεις συνιστούν μείωση του πραγματικού εισοδήματος λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Στο podcast της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Columbia ο κ. Πιλ είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο που εισάγει φυσικό αέριο πληρώνει αυξημένη τιμή, την ώρα που οι τιμές των δικών του εξαγωγών, δηλαδή κυρίως υπηρεσιών, είναι πολύ χαμηλότερες.

«Επομένως κάπως στο Ηνωμένο Βασίλειο κάποιοι χρειάζεται να αποδεχθούν ότι είναι σε χειρότερη οικονομική θέση και να σταματήσουν να προσπαθούν να διατηρήσουν την πραγματική τους καταναλωτική δύναμη αυξάνοντας τις τιμές, είτε μέσω υψηλότερων μισθών είτε περνώντας το κόστος ενέργειας στους πελάτες τους κτλ.

Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι διστακτικότητα να αποδεχθούμε ότι ναι, είμαστε όλοι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και όλοι πρέπει να επωμιστούμε το μερίδιό μας».
 

Πηγή: skai.gr