Σαν σήμερα το 1986 το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ (βίντεο)

Ο ακριβής αριθμός των θανάτων στην περιοχή είναι δύσκολο να καθοριστεί επακριβώς λόγω της μυστικοπάθειας του τότε καθεστώτος

Σαν σήμερα, πριν 36 χρόνια, σημειώθηκε στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας (πρώην σοβιετικό έδαφος) η πρώτη μεγάλη έκρηξη πυρηνικού αντιδραστήρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και καταστροφικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. 

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσέρνομπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ και  ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων. 

Τσέρνομπιλ 

 Από ττην έκρηξη  πέθαναν επιτόπου 2 από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος.

Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος 237 άνθρωποι υπέφεραν από οξείας μορφής μόλυνση από ραδιενέργεια, από τους οποίους 31 πέθαναν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Οι περισσότεροι ήταν πυροσβέστες και διασώστες, οι οποίοι δεν ήταν πλήρως ενήμεροι για τους κινδύνους που διέτρεχαν.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. 

Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα φάνηκε από τις μετέπειτα συνέπειες του: ο χώρος εκκενώθηκε, έγινε μια μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και εργάτες εγκατέλειψαν τον τόπο εργασίας τους.

Εκκένωση του Πρίπυατ και ερήμωση ζώνης 30 χιλιομέτρων

τσερνομπιλ

Η κοντινή πόλη Πρίπιατ δεν εκκενώθηκε αμέσως. Οι κάτοικοι της πόλης, τις πρώτες πρωινές ώρες, στη 01:23 τοπική ώρα, έκαναν τις συνήθεις δουλειές τους, αγνοώντας εντελώς αυτό που μόλις είχε συμβεί.

Ο ακριβής αριθμός των θανάτων στην περιοχή είναι δύσκολο να καθοριστεί επακριβώς λόγω της μυστικοπάθειας του τότε καθεστώτος, η οποία οδήγησε σε ελλιπή καταγραφή των σχετικών στατιστικών στοιχείων

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες από την έκρηξη, δεκάδες άνθρωποι αρρώστησαν. Αργότερα, ανέφεραν έντονους πονοκεφάλους, μαζί με ανεξέλεγκτες κρίσεις βήχα και εμετού με το ατύχημα. Στις 11:00 της 27ης Απριλίου, λεωφορεία είχαν φτάσει στο Πρίπυατ για να ξεκινήσει η εκκένωση, η οποία ξεκίνησε στις 14:00. 

Μέχρι τις 15:00, 53.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σε διάφορα χωριά της περιοχής του Κιέβου.

Την επόμενη μέρα, άρχισαν συνομιλίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων από τη ζώνη των 10 χιλιομέτρων. Δέκα ημέρες μετά το ατύχημα, η περιοχή εκκένωσης επεκτάθηκε στα 30 χιλιόμετρα. Συνολικά 135.000 άνθρωποι εκκένωσαν την περιοχή.

Η έρευνα και η ανίχνευση μεμονωμένων θραυσμάτων εκτός αυτής της ζώνης κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους οδήγησε τελικά σε 135.000 μακροχρόνια εκτοπισμένους συνολικά να συμφωνήσουν να μετακινηθούν.

Τα έτη μεταξύ 1986 και 2000 ο συνολικός αριθμός των μόνιμα εκτοπισμένων ατόμων από τις πιο σοβαρά ραδιενεργές περιοχές σχεδόν τριπλασιάστηκε σε περίπου 350.000.

Πηγή: skai.gr