Οι Ουαλοί ζητούν πίσω από το Βρετανικό Μουσείο τις δικές τους αρχαιότητες (φωτογραφίες)

Νέο αίτημα επαναπατρισμού της χρυσής «κάπας του Μολντ» και της χάλκινης ασπίδας του Μόελ Χέμπογκ- «Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα επί αυτών των θησαυρών»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την ανανέωση του αιτήματος επιστροφής στην Ουαλία αντικειμένων που έχει στη συλλογή του το Βρετανικό Μουσείο προκαλεί η αποκάλυψη της κλοπής περίπου 2000 αντικειμένων από το λονδρέζικο πολιτιστικό ίδρυμα.

Η αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας) στη Βουλή των Κοινοτήτων Λιζ Σάβιλ-Ρόμπερτς επικαλέστηκε την ελλιπή ασφάλεια στο μουσείο για να επαναφέρει το αίτημα επαναπατρισμού της χρυσής κάπας του Μολντ και της χάλκινης ασπίδας του Μόελ Χέμπογκ.

Η μεν κάπα χρονολογείται από το 1900-1600 π.Χ. και η ασπίδα από το 1300-1000 π.Χ.

καπα

Η χρυσή κάπα του Μολντ χρονολογείται από το 1900-1600 π.Χ

«Σχεδόν 2000 τέχνεργα αξίας εκατομμυρίων έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο. Το επιχείρημα ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η Χρυσή Κάπα του Μολντ ή η Ασπίδα του Μόελ Χέμπογκ είναι πιο ασφαλή στο Λονδίνο δεν ευσταθεί πλέον», δήλωσε η κα Σάβιλ-Ρόμπερτς.

Συνέχισε λέγοντας πως η ουαλική χάλκινη ασπίδα δεν εκτίθεται καν από το Βρετανικό Μουσείο αλλά βρίσκεται σε μία αποθήκη, παρά την ηλικία των 3000 ετών.

ασπιδα

Η χάλκινη ασπίδα του Μόελ Χέμπογκ

«Για την Ουαλία, για την Ελλάδα και για πολλές χώρες που ήταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, αυτό το επιχείρημα (περί ασφάλειας) έχει υπονομευθεί σοβαρά από την όλη υπόθεση. Είναι επιτέλους η ώρα να δούμε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα επί αυτών των θησαυρών και ότι απαιτείται μία ενήλικη συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους», κατέληξε η βουλευτής του Plaid Cymru.

Με αφορμή τις δηλώσεις της ο βρετανικός Τύπος υπενθυμίζει τη δήλωση της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο ενισχύουν το μόνιμο και δίκαιο αίτημα για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει προαναγγείλει υποβολή επίσημου αιτήματος για τον επαναπατρισμό των Μπρούτζινων του Μπενίν, καθώς και ότι η κινεζική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Global Times απαίτησε με άρθρο της την επιστροφή των κινεζικών θησαυρών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο μέσω «ακατάλληλων καναλιών».
 

Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου

Πηγή: skai.gr