Βρετανικά ΜΜΕ: Οριακή αυτοδυναμία

Για εύθραυστη πλειοψηφία της ΝΔ κάνουν λόγο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που σημειώνουν την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων της αριστεράς σε βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γκάρντιαν γράφει ότι η συντηρητική παράταξη ξανακέρδισε παρά τα σκάνδαλα και τη διαχείριση της κρίσης των πυρκαγιών. Η εκλογική αναμέτρηση πάντως, επισημαίνεται, θα μείνει στη μνήμη για την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων και τη συντριπτική ήττα του ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα κρίνεται ως κρίσιμο για τις δυνητικά οδυνηρές αλλά αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ΛΑΟΣ, με τη σημείωση ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση μια ακραία παράταξη με ρατσιστικές, αντισημιτικές και ξενοφοβικές απόψεις εισέρχεται στη Βουλή.

Οι Τάιμς μιλούν για νίκη με αβέβαιη μελλοντική ισχύ της νέας κυβέρνησης λόγω της οριακής αυτοδυναμίας, μετά από μία εκ των συντομότερων προεκλογικών περιόδων στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Καραμανλής ζήτησε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να προχωρήσει στην επέκταση της ελεύθερης αγοράς και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσει πάνω από 60 νεκρούς από τις φωτιές.

Η Μίρορ, επικαλούμενη το πρακτορείο Ρόιτερς, σημειώνει ότι προτεραιότητα τώρα είναι η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού που μπορεί όμως να γίνει έστω και δύσκολα, λόγω της οριακής απόλυτης πλειοψηφίας.

Το BBC μετέδωσε αμέσως την παραδοχή της εκλογικής ήττας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι το κόμμα του υπολείπεται περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ, η οποία εξασφαλίζει μειωμένη, οριακή αυτοδυναμία.

Όπως έπραττε όλη την τελευταία εβδομάδα, το BBC υπενθυμίζει ότι οι εκλογές αυτές επισκιάστηκαν από τις πυρκαγιές και τα δεκάδες θύματά τους, που είχαν δημιουργήσει κάποιες αμφιβολίες για το προβάδισμα του κ. Καραμανλή, καθώς η κυβέρνησή του είχε επικριθεί για την ταχύτητα της αντίδρασής της.

Ρόλο στη νίκη της ΝΔ, όμως, έπαιξε σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου στην Αθήνα η σταθερή, ικανή προεκλογική εκστρατεία και η επίδειξη συμπόνιας προς τους πυρόπληκτους.

To BBC κάνει αναφορά και στη συμμετοχή των ψηφοφόρων σε αυτή την εκλογική διαδικασία: γενικά κρίνεται κανονική για τα ελληνικά δεδομένα, με κάποια διστακτικότητα προσέλευσης στην κάλπη στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου.

Τονίζεται η δήλωση Καραμανλή περί ξεκάθαρης λαϊκής εντολής για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται υπό πίεση να παραιτηθεί μετά τη δεύτερη εκλογική του ήττα. Προστίθεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκδήλώσε ήδη το ενδιαφέρον του για τη διαδοχή.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το κέρδος των ακροαριστερών και ακροδεξιών κομμάτων έναντι των δύο μεγάλων.

Το Sky News κάνει λόγο για μειωμένη δύναμη της ΝΔ αλλά μεγαλύτερη ήττα για το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίστηκε αποδιοργανωμένο μετά τη χειρότερη επίδοση 30 ετών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο