Κλείσιμο

Βρετανία: Συντριβή για Τόρις- Aπώλειες για Εργατικούς στις τοπικές εκλογές

Περισσότερες από 1.200 θέσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων χάνει το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα μετά από τις χθεσινές τοπικές εκλογές στην Αγγλία.

Με την καταμέτρηση να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στους 248 αγγλικούς δήμους και κομητείες που συμμετείχαν στη διαδικασία, επιβεβαιώνεται η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με το κόμμα της Τερέζα Μέι λόγω της δυστοκίας στο Brexit.

Και οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης, ωστόσο, έχουν χάσει περί τις 80 θέσεις στα τοπικά συμβούλια.

Τόσο η κα Μέι όσο και ο κ. Κόρμπιν δήλωσαν ότι το μήνυμα που εισπράττουν από τα αποτελέσματα είναι πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος προς την υλοποίηση του Brexit.

Παρόλα αυτά, οι μεγάλοι κερδισμένοι τη τοπικών εκλογών είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Βινς Κέιμπλ, οι οποίοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος. Το κόμμα κερδίζει πάνω από 650 δημοτικούς συμβούλους.

Πάνω από 180 θέσεις κερδίζουν και οι Πράσινοι, επίσης πολέμιοι του Brexit. Κατά σχεδόν 500 αυξάνεται ο αριθμός των ανεξάρτητων συμβούλων.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, αν τα αποτελέσματα επαναλαμβάνονταν σε βουλευτικές εκλογές, τότε Συντηρητικοί και Εργατικοί θα λάμβαναν από 28% των ψήφων.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα συγκέντρωναν το 19% των ψήφων.

Οι απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα προεξοφλείται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στις ευρωεκλογές, καθώς εκεί θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία τα νεοσύστατα κόμματα Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ και Change UK που υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο