Βομβαρδισμοί παρά την κατάπαυση του πυρός

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Λίβανο, παρά την κήρυξη 48ωρης κατάπαυσης του πυρός εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης. Στη διάρκεια της Δευτέρας, η αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ έβαλαν κατά στόχων στο νότιο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μικρό αριθμό ρουκετών κατά του βορείου Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική κατάπαυση του πυρός εντός των ερχομένων ημερών και πρόσθεσε πως ο αγώνας της της χώρας του θα συνεχισθεί.


Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναστέλλει για 48 ώρες τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο, προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για το βομβαρδισμό στην Κάνα, ενώ θα δώσει στους κατοίκους, χρονικό περιθώριο 24 ωρών να εγκαταλείψουν την περιοχή, εάν το επιθυμούν. Ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Χαΐμ Ραμόν δήλωσε ότι η αναστολή των αεροπορικών επιδρομών δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου κατά της Χεζμπολάζ. Αντιθέτως -όπως είπε- η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο Ισραήλ να κερδίσει τον πόλεμο αυτό και να μειώσει τις διεθνείς πιέσεις.


Στη Βηρυτό ανεμένετο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες με τη λιβανική ηγεσία, ενώ στη λιβανική πρωτεύουσα έφθασε σήμερα και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί. Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η Δευτέρα στο Λίβανο. Ολες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι τράπεζες είναι κλειστές και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες Την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός αυτήν την εβδομάδα και να βρεθεί μια διαρκής λύση στη λιβανική κρίση, εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της πόλης Κάνα, με θύματα αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά.


Αναχωρώντας σήμερα από το Ισραήλ για την Ουάσιγκτον, η Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση σχετικού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στο Λίβανο. Το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι μια κατάπαυση του πυρός στις συγκρούσεις με τη Χεζμπολά, θα εφαρμοσθεί μόνον όταν αναπτυχθεί μια διεθνής δύναμη σταθεροποίησης στο νότιο Λίβανο, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο ισραηλινή πολιτική πηγή.


Στο κείμενο που ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός, χωρίς να ζητείται άμεση εκεχειρία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα, όπου η Γαλλία θα καταθέσει νέα πρόταση με την οποία καλεί για μία άμεση παύση των εχθροπραξιών. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί επίσης συνάντηση των χωρών που φέρονται διατεθειμένες να συμβάλουν στη συγκρότηση ειρηνευτικής δύναμης στο Νότιο Λίβανο, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Πηγή: skai.gr