Βολές Γκουτέρες για Λιβύη: Κάποιοι «παίκτες» καθιστούν αδύνατη την ειρήνη 

Βολές κατά τρίτων χωρών για τις παρεμβάσεις τους στη Λιβύη εξαπέλυσε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μεταξύ άλλων, τον στρατάρχη Χαφτάρ στηρίζουν χώρες όπως η Ρωσία και η Αίγυπτος, ενώ την κυβέρνηση Σάρατζ υποστηρίζει με εξοπλισμούς και Σύρους τρομοκράτες η Τουρκία.

"Υπάρχουν αρκετοί 'παίκτες', στρατιωτικός εξοπλισμός και στρατεύματα στη Λιβύη που κατέστησαν αδύνατη την ειρήνη μεταξύ των Λίβυων. Αυτό είναι απαράδεκτο, αποτελεί παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε επίσης  ότι στις συνομιλίες για τη Λιβύη η Αφρική βρέθηκε στο περιθώριο και προέτρεψε για την αναστροφή της κατάστασης. 

"Θέλουμε ο εκπρόσωπος της Αφρικής να παραστεί σε όλες τις συναντήσεις", δήλωσε ο Γκουτέρες, μια ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη του 33ου Συνεδρίου των Αφρικανών Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Αφρικανικής Ένωσης.

"Η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες είναι σημαντική για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη. Χρειαζόμαστε διεθνή συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ" σημείωσε.

"Υποστηρίζω ακόμα την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης να συγκαλέσει φόρουμ συμφιλίωσης μεταξύ Λιβύης μετά τη σύνοδο κορυφής του Μπραζαβίλ", πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
 

Πηγή: skai.gr