Ισόβια στον τζιχαντιστή Σαλάχ Αμπντεσλάμ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2015

Το δικαστήριο καταδίκασε τον εκτελεστή του Ισλαμικού Κράτους σε αμετάβλητη ισόβια κάθειρξη - Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είναι ένας από τους 19 τρομοκράτες που δολοφόνησαν 130 ανθρώπους στις συντονισμένες επιθέσεις σε όλο το Παρίσι τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο κυριότερος κατηγορούμενος για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στη Γαλλία, καταδικάστηκε απόψε σε αμετάβλητη ισόβια κάθειρξη από το Ειδικό Εφετείο του Παρισιού.

Οι πέντε δικαστές δέχτηκαν την πρόταση της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας, η οποία είχε ζητήσει την επιβολή αυτής της σπάνιας ποινής, με βάση την οποία καθίσταται απίθανη η αποφυλάκιση του Αμπντεσλάμ αφού εκτίσει ένα μέρος της ποινής του. Μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν έχει επιβληθεί τέτοια ποινή από γαλλικά δικαστήρια.

Ο Αμπντεσλάμ ήταν το μοναδικό εν ζωή μέλος της ομάδας των τζιχαντιστών που εξαπέλυσαν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν Ντενί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι. Κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για τρομοκρατία και ανθρωποκτονίες.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει εκείνη την εποχή το Ισλαμικό Κράτος. Στο στόχαστρο είχαν μπει η συναυλιακή αίθουσα Μπατακλάν, έξι μπαρ και εστιατόρια και ο χώρος γύρω από το στάδιο Σταντ ντε Φρανς.

Η δίκη, που διεξήχθη σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου του Παρισιού, κράτησε εννέα μήνες.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 20 κατηγορούμενους για όλες τις κατηγορίες (εκτός από έναν που κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της τρομοκρατίας) και τους επέβαλε ποινές από 2 έτη μέχρι ισόβια κάθειρξη. Σε ισόβια κάθειρξη με δικαίωμα αναστολής στα 22 χρόνια, καταδικάστηκε ο Μοχαμέντ Αμπρινί, ο «άνθρωπος με το καπέλο» που κατηγορήθηκε και για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Οι έξι από τους κατηγορούμενους δικάζονταν ερήμην.

Ο Αμπντεσλάμ υποστήριξε στη δίκη ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Όμως, βασιζόμενο στην έρευνα και στις καταθέσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι στην πραγματικότητα η ζώνη δεν εξερράγη λόγω δυσλειτουργίας.

Στην αρχή της δίκης ο 32χρονος, γεννημένος στο Βέλγιο, Γάλλος, είχε δηλώσει με υπερηφάνεια ότι ήταν «στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους.

Την νύχτα του αιματοκυλίσματος στο Παρίσι, η ομάδα τρομοκρατών, εισέβαλε οπλισμένη στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, στο Σταντ ντε Φράνς, το εθνικό στάδιο της Γαλλίας, και σε έξι μπαρ και εστιατόρια της περιοχής. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε καλέσει τους πιστούς του να επιτεθούν στη Γαλλία λόγω της ανάμειξής της στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και την Συρία. «Δεν είχα καμία απολύτως προσδοκία από τη διαδικασία, αλλά τώρα είμαι πραγματικά χαρούμενος που έπαιξα ενεργό ρόλο στη δίκη - αυτό σημαίνει ότι δεν έμεινα απαθής», δήλωσε ο 30χρονος Νταβίντ Φριτς Γκέπινγκερ, ένας εκ των 2.000 εναγόντων που παρουσιάστηκαν στην δίκη, σε συνέντευξή του στην DW. 

Εικόνα σφαγής στο Μπατακλάν

«Ήταν σαν να περίμενα στην ουρά για την κόλαση», περιέγραψε  ο Γαλλο-Χιλιανός φωτογράφος κατά την διάρκεια της κατάθεσής του τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Ο ίδιος συνεχίζει να βλέπει εφιάλτες μετά την τρομοκρατική επίθεση. «Είπα στον εαυτό μου ότι θα πεθάνεις τώρα, οπότε άρχισα να προσεύχομαι για να φύγω με αξιοπρέπεια», θυμάται ο φωτογράφος που βρισκόταν το βράδυ εκείνο στο Μπατακλάν. Από την έναρξη της δίκης ο Φριτς Γκέπινγκερ, συνεργαζόμενος με την ιστοσελίδα France Info, δημοσιεύει μία φωτογραφία την ημέρα από την δίκη, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο έναν φόρο τιμής στα θύματα της 13ης Νοεμβρίου.

Αντίστοιχη εικόνα περιγράφει και ο αστυνομικός Καμπός σε συνέντευξή του στη DW. «Όταν μπήκαμε μέσα αντικρύσαμε μια εικόνα σφαγής», αναφέρει. «Υπήρχαν πτώματα παντού, μύριζε αίμα και μπαρούτι και δεν μπορούσες να δεις το πάτωμα εξαιτίας των λιμνών αίματος». Η μονάδα του Μισέλ Καμπός ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο της επίθεσης, χωρίς ωστόσο να ενταχθούν οι καταθέσεις της στις επίσημες αναφορές της αστυνομίας. «Ούτε οι επίσημες αναφορές, ούτε αργότερα οι προκαταρκτικές έρευνες ανέφεραν τον ρόλο που αναλάβαμε εκείνη την ημέρα και όταν άρχισα να μιλάω για αυτό με αποκάλεσαν ψεύτη. Με έβαλαν σε μαύρη λίστα και κατέστη αδύνατο να προαχθώ», αναφέρει ο ίδιος. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση, γιατί τα ονόματα αυτών των αστυνομικών δεν εμφανίζονται στις επίσημες αναφορές της υπόθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ