Βαριές καταδίκες

Το τουρκικό δικαστήριο επέβαλε την ποινή των ισοβίων δεσμών σε επτά κατηγορούμενους για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 και 20 Νοεμβρίου του 2003, και για συμμετοχή τους στο παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ανάμεσα στους επτά καταδικασθέντες συγκαταλλέγεται ο Σύρος Χατζ Μπακρ Αλ Σάκα, που θεωρείται ο ιθύνων νους των επιθέσεων.

Ο Αλ Σάκα επέλεξε αντί απολογίας να υποσχεθεί συνέχιση του «ιερού πολέμου», καλώντας τους ομοιδεάτες του ισλαμιστές να συνεχίσουν την εκστρατεία τους. Συνολικά 73 άτομα προσήχθησαν σε δίκη για τις βομβιστικές ενέργειες σε δύο εβραϊκές συναγωγές, στο βρετανικό προξενείο και στην έδρα της τράπεζας HSBC, επιθέσεις που άφησαν πίσω τους 61 νεκρούς και πάνω από 600 τραυματίες.

Σύρος, μέλος της αλ-Κάιντα που δικάζεται ως ο εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον εβραϊκών και βρετανικών στόχων που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους το 2003 στην Κωνσταντινούπολη, ο Σάκα κάλεσε τους υποστηρικτές του να ξεκινήσουν ιερό πόλεμο.

Ο Λουάι αλ Σάκα καταδικάστηκε για το ότι σχεδίασε και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για τις βομβιστικές επιθέσεις με φορτηγά εναντίον δύο συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και ενός καταστήματος της τράπεζας HSBC το Νοέμβριο του 2003. Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει ένας τουρκικός πυρήνας της αλ-Κάιντα.

"Είμαστε πολύ κοντά στη νίκη. Ο καιρός του τζιχάντ (ιερός πόλεμος) έχει έρθει, αλλά μην ανησυχείτε για μένα. Θα βγω έξω και τότε θα συμμετάσχω και πάλι στον τζιχάντ σας", δήλωσε ο Σάκα πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν εννέα από τα περίπου 70 πρόσωπα που δικάζονται σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, με επίλεκτους σκοπευτές να έχουν πάρει θέσεις σε ταράτσες κτιρίων και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σταθμευμένα έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν ισόβια κάθειρξη για αρκετούς από τους κατηγορουμένους, περιλαμβανομένου του Σάκα. Ο Σάκα, ο οποίος αστειευόταν με τους συγκατηγορουμένους του, δήλωσε πως είναι αθώος. Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας έχουν δηλώσει πως ο Σάκα, ειδικός στην κατασκευή βομβών, ήταν το κορυφαίο μέλος του δικτύου αλ-Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Τουρκία. Ένας από τους κατηγορουμένους, ο Μπακί Γιγκίτ, δήλωσε στο δικαστήριο πως είχε συναντηθεί με τον Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.

Πηγή: skai.gr