Τζιμπουτί: Διακινητές πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα - 20 νεκροί

Διακινητές πέταξαν στη θάλασσα δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά των ακτών του Τζιμπουτί, στην ανατολική Αφρική, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 από αυτούς να πνιγούν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Πλοιάριο με πάνω από 200 μετανάστες απέπλευσε από το Τζιμπουτί το μεσημέρι της Τετάρτης με προορισμό την Υεμένη. Λίγη ώρα μετά τον απόπλου, οι διακινητές πέταξαν περίπου 80 ανθρώπους στη θάλασσα. Σύμφωνα με επιζήσαντες, ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν πολλά παιδιά.

Για τον ΔΟΜ, το επεισόδιο αποτελεί άλλη μια απόδειξη του γεγονότος ότι «εγκληματίες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους για να βγάλουν κέρδος αδιαφορώντας για τις συνέπειες». Οι επιζήσαντες δέχονται ιατρική φροντίδα σε εγκατάσταση του στο Τζιμπουτί.

Τουλάχιστον 50 πρόσφυγες και μετανάστες πέθαναν σε παρόμοια συμβάντα τον περασμένο Οκτώβριο. Κάθε χρόνο στην ανατολική Αφρική δεκάδες χιλιάδες νέοι Αφρικανοί, ιδίως υπήκοοι εμπόλεμων χωρών, όπως η Σομαλία και η Αιθιοπία, πάνε στο Τζιμπουτί για να αποπειραθούν να περάσουν διά θαλάσσης στην Υεμένη κι από εκεί σε πλούσιες αραβικές χώρες, για να ψάξουν δουλειά.

Πολλοί από αυτούς εγκλωβίζονται στην Υεμένη στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να επιστρέψουν στη χώρα τους.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ASSOCIATED PRESS

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ