Κλείσιμο

Τζέφρι Επστάιν:Στο μυαλό του χρηματιστή παιδόφιλου με τις ισχυρές γνωριμίες

Η ζωή, η περιουσία και οι συνθήκες του θανάτου του 66χρονου χρηματιστή, Τζέφρι Επστάιν έχουν πυροδοτήσει πλήθος σεναρίων καθώς καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. 

Ελάχιστοι μπορούν να πουν ποιο ήταν ακριβώς το επάγγελμα του ή πώς απέκτησε τόση εξουσία, γνωριμίες και την μεγάλη περιουσία του. Επισήμως ο Τζέφρι Επστάιν, που ξεκίνησε ως καθηγητής φυσικής και μαθηματικών και κατέληξε στην Wall Street, αναλάμβανε να επιλύσει οικονομικές διαφορές, να κάνει επενδύσεις ή να δώσει φορολογικές στρατηγικές σε δισεκατομμυριούχους. 

Ο 66χρονος χρηματιστής, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του, αντιμετώπιζε κατηγορίες για παιδοφιλία αλλά και για εμπόριο ανήλικων κοριτσιών. Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Επστάιν, οι γνωστοί και ισχυροί των πολιτικών και οικονομικών κύκλων των ΗΠΑ, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραπ, τον περιέγραφαν ως έναν ευχάριστο άνθρωπο, που του άρεσε η χλιδάτη ζωή, τα πάρτι και οι νεαρές όμορφες γυναίκες. 

Ο συγγραφέας, Τζέιμς Πάτερσον που έμενε κοντά στο σπίτι του Έπσταιν στην Φλόριντα τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο που κυκλοφορούσε συνεχώς με νεαρά κορίτσια και δεν έδειχνε να ενοχλείται από τον νόμο. Σύμφωνα με τον Πάτερσον, ο χρηματιστής δεν αισθανόταν ότι διαπράττει κάποιο έγκλημα. 

Στο βιβλίο του «Η σοκαριστική αληθινή ιστορία του Τζέφρι Επστάιν» ο Πάτερσον περιγράφει τι είδαν οι αστυνομικοί όταν έκαναν έρευνα στο σπίτι του χρηματιστή τον Οκτώβριο του 2005. Στους τοίχους υπήρχαν φωτογραφίες γυμνών νεαρών κοριτσιών, εκ των οποίων κάποιες τον είχαν καταγγείλει στις αρχές για σεξουαλική κακοποίηση. Στην ατζέντα του υπήρχαν τα ονόματα κοριτσιών με αριθμούς τηλεφώνων και μηνύματα που του είχαν αφήσει όπως: «Έχω δύο κορίτσια γι’ αυτόν». 

Οι αστυνομικοί βρήκαν αποδείξεις για την αγορά ερωτικών βιβλίων από το Amazon που αφορούσαν σε σκλάβες του σεξ και δύο κρυμμένες κάμερες μέσα σε ένα ρολόι. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το σπίτι ήταν ιδιαίτερα καθαρό και πολλά αντικείμενα φαίνεται ότι είχαν μετακινηθεί με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να πιστεύουν ότι ο χρηματιστής το είχε τακτοποιήσει πριν την άφιξη τους. 

Ωστόσο άφησε τις φωτογραφίες των κοριτσιών στους τοίχους. Ο Πάτερσον πιστεύει ότι αυτό συνέβη γιατί ο Επστάιν δεν αισθανόταν ότι διέπραττε κάποιο έγκλημα και γι’ αυτό έμεινε έκπληκτος όταν η αστυνομία του άσκησε δίωξη για παιδοφιλία. Σε συνέντευξη πριν την καταδίκη του στο περιοδικό New York είχε απαντήσει, με μία δόση έπαρσης, εάν θεωρεί τον εαυτό του ένα μοντέρνο Ίκαρο που έπεσε στη γη επειδή πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο: «’ρεσαν στον Ίκαρο τα μασάζ;».

Μετά από τρία χρόνια μακράς δικαστικής διαμάχης καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης και εξέτισε 13 μήνες σε μία φυλακή, που δεν είχε αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα δεν έλειπαν και οι επισκέψεις από νεαρές κοπέλες στο κελί του.    

Σύμφωνα με τον Πάτερσον, μετά την καταδίκη του ο Επστάιν, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη λίστα με τους σεξουαλικούς παραβάτες, συνέχισε να βγαίνει έξω και να καλεί στο σπίτι του νεαρά κορίτσια. 

Εκείνο που εξέπληξε τον συγγραφέα είναι πώς ο χρηματιστής κατάφερνε να παρασύρει κοπέλες 14 και 15 ετών στην έπαυλη του στην Φλόριντα. Η απάντηση ήρθε από μία 15χρονη, η οποία βρέθηκε με 300 δολάρια στην τσέπη της. Οι δάσκαλοι της γνώριζαν την φτώχεια της οικογένειας της και υποχρεώθηκαν να κάνουν έρευνα γιατί φοβούνταν ότι μπορεί να πουλάει ναρκωτικά. Τελικά το κορίτσι εξομολογήθηκε στην ψυχολόγο του σχολείου ότι έκανε μασάζ σε έναν κύριο που της έδινε χρήματα. Όταν την ρώτησαν ποιος την είχε πάει σπίτι του ανέφερε το όνομα μίας άλλης κοπέλας. 

Αυτή η σκηνή επαναλήφθηκε με αρκετές από τις έφηβες που κατηγόρησαν τον Επστάιν για σεξουαλική κακοποίηση. Πολλές από όσες είχαν πάει στο σπίτι του έπαιρναν χρήματα για τα μασάζ που κατέληγαν μετά από λίγο διάστημα σε σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό. Στη συνέχεια ο χρηματιστής τους ζητούσε να φέρουν και άλλες φίλες τους και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. 

Μία από τις κοπέλες που τον κατηγορεί για κακοποίηση, η Βιρτζίνια Ρόμπερτς είπε στις αρχές ότι ο Επστάιν έκανε σεξ καθημερινά με ανήλικες και έδινε αρκετές από αυτές σε ισχυρούς φίλους του. 
«Ο Επστάιν μου είπε συγκεκριμένα ότι το έκανε αυτό για να του χρωστάνε. Ότι θα ήταν για πάντα στο τσεπάκι του και θα είχε κάτι σε βάρος τους. Καταλάβαινα ότι ο Επστάιν πίστευε ότι θα αντιμετωπιστεί με επιείκεια εάν τον συνελάμβαναν να κάτι παράνομο ή ότι θα μπορούσε να γλιτώσει», είπε η Βιρτζίνια. 

Πηγή: skai.gr