Τσεχία: Βιβλικές καταστροφές από το χτύπημα ανεμοστρόβιλου- Πληροφορίες για νεκρούς (pics+vid)

Ένας ανεμοστρόβιλος και χαλάζι που έφτανε σε μέγεθος μπαλάκια του τένις έπληξε τα νοτιοανατολικά της Τσεχίας, ισοπεδώνοντας σπίτια και προκαλώντας  για την ώρα άγνωστο αριθμό θανάτων, σύμφωνα με τους διασώστες

Βίντεο από την περιοχή έδειξαν καταστρεφόμενα κτίρια και αυτοκίνητα, κούτσουρα και πολλές πυρκαγιές με πυκνό μαύρο καπνό.

«Είναι ζωντανή κόλαση», δήλωσε την Πέμπτη ο περιφερειακός κυβερνήτης της Νότιας Μοραβίας Γιαν Γκρόλιχ, αφού επισκέφθηκε την περιοχή.

Το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK μέτεδωσε ότι ο δήμαρχος της περιοχής Χρούσκι, ανέφερε ότι το μισό του χωριού του έχει εξαφανιστεί.

Η εκπρόσωπος των τοπικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, Χεντβίκα Κροπάκοβα ,δήλωσε ότι υπήρξαν θάνατοι και ότι εξακολουθούν να βρίσκονται άνθρωποι παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

H Κροπάκοβα είπε ότι αναμένονται δεκάδες τραυματίες. Ωστόσο, το νοσοκομείο στην πόλη Χοντονίν στα σύνορα της χώρας με τη Σλοβακία δήλωσε ότι έχει προσφέρει βοήθεια περίπου σε 200 τραυματίες

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάμασεκ δήλωσε ότι «όλες οι διαθέσιμες μονάδες διάσωσης βρίσκονται σε δράση ή μετακινούνται στην περιοχή Χοντονίν, όπου αρκετοί δήμοι έχουν πληγεί από τον ανεμοστρόβιλο».

Αυστριακοί και Σλοβάκοι διασώστες βοηθούσαν και ο τσεχικός στρατός έχει επίσης κληθεί.

Ο ανεμοστρόβιλος και η τεράστια χαλαζόπτωση έπληξαν πολλές πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένου του Hodonin, όπου εκτός από την πρόκληση τραυματισμών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν και τον  τοπικό ζωολογικό κήπο

Πηγή: Guardian