Τραμπ: Η εκτόξευση πυραύλων από Β. Κορέα δεν είναι παραβίαση εμπιστοσύνης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι δεν θεωρεί την πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μικρού δραστικού βεληνεκούς στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα «παραβίαση της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε όταν ερωτήθηκε σχετικά από τον ιστότοπο Politico κατά τη διάρκεια μακροσκελούς συνέντευξης που του παραχώρησε ότι δοκιμάστηκαν «πολύ συνηθισμένα πράγματα».

«Είναι μικρού βεληνεκούς και δεν θεωρώ ότι είναι παραβίαση της εμπιστοσύνης καθόλου. Και, ξέρετε, κάποια στιγμή μπορεί να το θεωρήσω. Αλλά σε αυτό το σημείο όχι», είπε ο Τραμπ.
   

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο πυραύλων μικρού δραστικού βεληνεκούς προχθές Πέμπτη, τη δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο Τραμπ είπε ότι ενδέχεται να πάψει να πιστεύει πως έχει φιλική σχέση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία έχει περιγράψει με την έκφραση «πολύ δυνατή». «Εννοώ πως είναι πιθανό πως σε κάποιο σημείο μπορεί, αλλά όχι τώρα, καθόλου», είπε ο Τραμπ.

Την Πέμπτη, ο Aμερικανός πρόεδρος φάνηκε να αφήνει ανοικτή την πόρτα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ.

Η σχέση συνεχίζεται

Ξέρω ότι θέλουν να διαπραγματευθούν, μιλούν για διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν νομίζω πως είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν», είπε σε δημοσιογράφους.

 Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εκτοξεύθηκαν πολλοί βαλλιστικοί πύραυλοι που διένυσαν αποστάσεις πάνω από 300 χιλιομέτρων πριν πέσουν στη θάλασσα.

Οι εκτοξεύσεις αυτές ήταν οι πρώτες έπειτα από ενάμιση χρόνο, περίοδο κατά την οποία η κορεατική χερσόνησος μετατράπηκε σε θέατρο μιας εντυπωσιακής αναθέρμανσης των σχέσεων και της έναρξης διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Αλλά η δεύτερη συνάντηση κορυφής του Τραμπ και του Κιμ, τον Φεβρουάριο, κατέληξε σε φιάσκο. Οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις παραχωρήσεις που θα όφειλε να κάνει η Πιονγκγιάνγκ για να εξασφαλίσει άρση των κυρώσεων. Έκτοτε ο Κιμ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για κακοπιστία και αξίωσε να αλλάξει συμπεριφορά.
   Παρά το ότι έκανε νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ