Τούρκος αρχαιολόγος δικάζεται για τα γραπτά του περί της μαντίλας

Ένας διαπρεπής Τούρκος αρχαιολόγος, ηλικίας 92 ετών, θα καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου το Νοέμβριο, εξαιτίας των επιστημονικών ανακοινώσεών του σχετικά με τη χρήση της μαντίλας σε έναν αρχαίο πολιτισμό της Μεσοποταμίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκδότης του. Ο Μουαζέζ Ιλμιγιέ Τζιγ, που αφιέρωσε τις μακρόχρονες έρευνές του στον πολιτισμό των Σουμερίων--τον πρώτο ιστορικά αστικό πολιτισμό κατά την IV χιλιετία πΧ, που αποτελεί το μεταίχμιο στη μετάβαση από την εποχή της προϊστορίας--πρόκειται να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου την 1η Νοεμβρίου σε αίθουσα δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, όπως δήλωσε ο Ισμέτ Εγκιουτιουτσιού.
Σε βιβλίο του, που εκδόθηκε πέρυσι, ο κατηγορούμενος υποστήριζε πως η μαντίλα, το θέμα της οποίας διχάζει βαθιά την τουρκική κοινωνία, είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τις «κοινές γυναίκες» των Σουμερίων, οι οποίες μυούσαν τους νέους στον έρωτα στους ναούς, χωρίς ωστόσο να εκδίδονται επί χρήμασιν.
Οι επιστημονικές απόψεις του Τζιγ εξόργισαν τους ισλαμιστές στην Τουρκία, και ένας δικηγόρος από τη Σμύρνη του άσκησε μήνυση, εξωθώντας τις δικαστικές αρχές να προσάγουν τον αρχαιολόγο και τον εκδότη του σε δίκη βάσει το άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα κατά της «πρόκλησης σε φυλετικό και θρησκευτικό μίσος». Βάσει του κατηγορητηρίου ο Τζιγ κι ο εκδότης του αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο καταδίκης σε φυλάκιση 3 ετών.
Ο Τζιγ είναι επίσης γνωστός στην Τουρκία για την προσήλωσή του στις κοσμικές ιδέες. Μάλιστα είχε απευθύνει ανοικτή επιστολή στη σύζυγο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγάλει τη μαντίλα της, δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα στις συμπατριώτισσές της.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr